Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

16. 08. 2023. 19:03 >> 19:04

ČARLS MEKGONIGAL

Bivši agent FBI priznao da je radio za ruskog oligarha Olega Deripasku

Bivši agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonigal priznao je pred sudom u Njujorku da je radio za ruskog oligarha Olega Deripasku dok je on bio pod sankcijama SAD, kao i krivicu po jednoj tački za zavjeru, u zamjenu da tužioci odbace druge optužbe protiv njega.

Mekgonigal (55) rekao je u utorak u federalnom sudu na Menhetnu da je radio za Deripasku između proljeća i jeseni 2021. godine, u pokušaju da pronađe negativne informacije o Vladimiru Potanjinu, ruskom oligarhu koji je rival Deripaske, da bi bio stavljen na listu sankcija SAD.

Bivši agent FBI naveo je da je za taj posao dobio 17.500 dolara, a da je taj iznos prebačen iz Rusije preko računa na Kipru i u Nju Džersiju, u pokušaju da se prikrije izvor isplata, prenio je Rojters.

Mekgonigal je rekao da se duboko kaje zbog tog svog postupka.

Njegov advokat izjavio je novinarima nakon saslušanja da je prema njegovom klijentu postupano korektno.

Optužba za zavjeru predviđa maksimalnu kaznu od pet godina u zatvoru.

Američki okružni sudija Dženifer Rirden trebalo bi da izrekne presudu za Mekgonigala 14. decembra.

Američki tužioci optužili su Mekgonigala dok pojačavaju napore da se sprovode sankcije prema ruskim zvaničnicima, navodi britanska agencija.

Deripaska je među dvadesetak ruskih privrednika i vladinih zvaničnika kojima je Vašington uveo sankcije 2018. godine zbog navodnog mešanja Rusije u izbore u SAD 2016. godine.

Deripaska i Kremlj negirali su bilo kakvo miješanje u izbore.

Potanjin (62), jedan je od najbogatijih ljudi u Rusiji i predsjednik kompanije "Nornikl", stavljen je na listu sankcija SAD u decembru 2022. godine.

Tužioci su saopštili u januaru da je Mekgonigal, koji je vodio kontraobaveštajni odsjek FBI u Njujorku prije penzionisanja 2018. godine, primio skrivene uplate od Deripaske u zamjenu za istragu suparničkog biznismena i da je bezuspješno pokušao 2019. godine da Deripaski budu ukinute sankcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније