Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

22. 06. 2023. 10:25 >> 10:35

"NEPOŽELjNA ORGANIZACIJA"

Zabranjene aktivnosti Svjetskog fonda za prirodu u Rusiji

Rusija je ogranak Svjetskog fonda za prirodu (WWF) u toj zemlji označila kao "nepoželjnu organizaciju", što znači zabranu njegovih aktivnosti.

U saopštenju ruski glavni tužilac optužio je ruski ogranak grupe da predstavlja "bezbednosnu pretnju u ekonomskoj sferi".

Tužilac navodi da je WWF vodio "tendenciozne kampanje" protiv industrije energetike, nafte i prirodnog gasa, za koje je ocijenio da imaju za cilj "ometanje ekonomskog razvoja Rusije", prenosi Rojters.

To je najnoviji pravni potez protiv ekološkog pokreta u Rusiji otkad je u maju Grinpis zabranjen kao "nepoželjan".

WWF koji u Rusiji radi od 1994. godine, u martu je označen kao "strani agent". Ta oznaka ima konotaciju špijuniranja, a Rusija je široko primijenjuje na novinare, aktiviste i organizacije.

Zakon o nepoželjnim organizacijama stupio je na snagu u Rusiji 2015. godine, tri godine poslije usvajanja Zakona o stranim agentima. Po tim zakonima brojne nevladine organizacije su prinuđene da obustave rad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније