Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

09. 06. 2023. 12:18 >> 12:19

KANDIDATE BIRA VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Hrvatska: U državnoj upravi moći će da rade stranci i penzioneri

U Hrvatskoj će po novom zakonu u državnoj službi moći da se zaposle i penzioneri i stranci, a pitanja za testiranje kandidata biraće vještačka inteligencija, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Novi Zakon o državnim službenicima, po uzoru na druge članice Evropske unije, propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja.

Uslov će biti poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće moći da se zaposle na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uslov hrvatskog državljanstva, već na opštim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Po novom zakonu i penzioneri mogu da se zaposle na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uslov da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će da traje do navršenih 67 godina, piše Jutarnji list.

Novi zakon uvodi centralizovani sistem zapošljavanja po uzoru na institucije Evropske unije.

Kandidati će se prijavljivati onlajn a kad ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sistem koji će biti povezan s Centralizovanim obračunom plata, biće pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave.

Tamo će ih dočekati računar, a testiranje će biti anonimno pod šifrom koju im dodijeli sistem.

Druga novina koju zakon donosi jeste novi sistem ocjenjivanja - službenici koji dobiju ocjenu "zadovoljava" biće slati na dodatno osposobljavanje ili premješteni na drugo radno mjesto s istim stepenom obrazovanja, ali mogu dobiti manju platu.

Ocjena "ne zadovoljava" razlog je za otkaz, a zaposleni s tri najviše ocene - izvrstan, naročito uspješan i uspešan - moći će da ostvare bodove i platu veću do 30 posto tokom radnog vijeka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније