Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

05. 06. 2023. 19:00 >> 19:20

RIVAL DONALDA TRAMPA

Protivnik prava na abortus: Pens ozvaničio kandidaturu na izborima

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens danas je predao dokumenta za kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, čime je i formalno postao rival bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Pens, 48. potpredsjednik SAD, kampanju će formalno pokrenuti u srijedu objavljivanjem videa i skupom u Demojnu, u Ajovi, na 64. rođendan, prenosi agencija Asošijeted pres, pozivajući se na izvore upoznate sa Pensovim planovima.

Pens je kandidaturu ozvaničio predajom dokumenata Federalnoj izbornoj komisiji.

Tramp trenutno vodi u ranoj trci za nominaciju republikanaca, dok je guverner Floride Ron Desantis drugi prema istraživanjima.

Pristalice Pensa vide kao pouzdanog konzervativca koji podržava politiku prethodne administracije, ali bez stalnog haosa.

Pens je snažan protivnik prava na abortus i podržava zabranu na nacionalnom nivou, a protivi se i pravima transrodnih osoba u školama.

Takođe se zalaže za promjene programa za federalno socijalno i zdravstveno osiguranje - čemu se protive i Tramp i Desantis. Bivši potpredsjednik je takođe kritikovao guvernera Floride zbog spora sa kompanijom Dizni.

Pens je izjavio da bi SAD trebalo da daju veću podršku Ukrajini protiv ruske agresije, dok je kritikovao stranačke kolege koje nisu spremne da se suprotstave ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Pens, koji za sebe navodi da je "hrišćanin, konzervativac i republikanac", mjesecima se pripremao za kandidaturu i organizovao skupove u državama u kojima se prvo održavaju stranački izbori za nominaciju, kao što su Ajova, Južna Karolina i Nju Hempšir.

Takođe je posjećivao crkve, držao govore i sastajao se sa donatorima.

Prije nego što ga je Tramp izabrao za potpredsjedničkog kandidata 2016. godine, bio je kongresmen i guverner Indijane.

Na položaju potpredsjednika bio je lojalan Trampu sve do perioda uoči napada na Kongres 6. januara 2021. godine, tokom kojeg je tadašnji predsjednik pokušao da ubijedi svoje pristalice da Pens ima pravo da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније