Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

04. 06. 2023. 12:50 >> 12:49

EGIPATSKE VLASTI

Pokvaren tanker u Sueckom kanalu kratko blokirao važan svjetski plovni put

Tanker koji prevozi naftu pokvario se danas u Sueckom kanalu, u dijelu sa jednim prolazom, i na kratko poremetio saobraćaj u ovom globalnom plovnom putu, javile su egipatske vlasti.

Brod "Sivigor"(Seavigour) koji plovi pod zastavom Malte imao je mehanički kvar na 12. kilometru kanala, rekao je Džordž Safvat portparol za egipatsku Upravu Sueckog kanala.

Tanker je bio dio sjevernog konvoja koji prolazi kroz kanal iz Sredozemlja ka Crvenom moru, rekao je on.

Šef Uprave Sueckog kanala Osama Rabei je u telefonskom intervjuu za lokalnu televiziju rekao da se tanker pokvario u dijelu plovnog puta sa jednim prolazom, i zaustavio prolaz osam plovila iza njega.

Poslije nekoliko sati rekao je da su tri tegljača izvukla brod do dijela plovnog puta sa dva prolaza na 17. kilometru kanala i da plovidba kanalom ponovo normalno funkcioniše.

Brod "Seavigour" je napravljen 2016. i dug je 274 metara i 48,63 metara širok, prema službi za praćenje plovila MarineTraffic.

Današnji incident najnoviji je slučaj da blokade plovila u tom važnom plovnom putu. Više brodova se nasukalo ili pokvarilo u Sueckom kanalu posljednjih godina.

Bila su dva slučaja zaglavljenih brodova u maju i martu, a oba su deblokirana poslije samo nekoliko sati.

U martu 2021. godine veliki kontejner brod "Ever Given" koji je plovio pod panamskom zastavom udario je u obalu u dijelu kanala sa jednim prolazom, i blokirao je prolaz šest dana i poremetio globalnu trgovinu.

Kanal koji je otvoren 1869. pruža važnu vezu za prevoz nafte, prirodnog gasa i drugog tereta. Oko 10 odsto svjetske trgovine prolazi kroz kanal koji je takođe važan izvor deviza za egipatsku vladu.

Prema Upravi Sueckog kanala prošle godine je kroz ovaj plovni put prošao 23.851 brod u poređenju sa 2021. kada ih je prošlo 20.649. Prihod od kanala dostigao je 2022. godine osam mlijardi dolara, najviše u istoriji tog plovnog puta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније