Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

03. 06. 2023. 17:34   >>  17:35

U INDIJI

U sudaru vozova poginulo 280 ljudi, 900 povrijeđeno

U sudaru vozova u Indiji poginulo je najmanje 280 ljudi, a 900 je povrijeđeno. Nesreća se desila u istočnoj indijskoj državi Odiša, a u pitanju je najveća željeznička nesreća u Indiji u ovom vijeku. Zvaničnici kažu da se očekuje da će broj poginulih rasti.

Šef vatrogasne službe Sudhanshu Sarangi rekao je za "Press Trust of India" da je više od 850 ljudi povrijeđeno, a da se mnogi od njih nalaze u kritičnom stanju.

Više od 200 vozila hitne pomoći sa 100 ljekara, poslato je na lice mjesta u okrugu Balasore, rekao je lokalni zvaničnik Odiše, Pradip Džena.

U akciji spasavanja učestvuje i na stotine vatrogasaca, policajaca i pasa tragača.

Pretpostavlja se da je nekoliko vagona voza "Coromandel Express" iskočilo iz šina, a pojedini od njih su završili na suprotnom koloseku, nakon čega je drugi voz "Howrah Superfast Express" udario u prevrnute vagone.

Indijski zvaničnici rekli su da je u incident umiješan i teretni voz koji je stajao na tom dijelu pruge, ne navodeći dodatne detalje.

Indijski premijer, Narendra Modi, rekao je da je uznemiren zbog nesreće i da misli na ožalošćene porodice.

"Spasilačke operacije su u toku na mjestu nesreće, a pogođenima se pruža sva moguća pomoć", napisao je Modi na Tviteru.

Ministar sindikata željeznica Ašvini Vaišnav naredio je istragu o tragičnoj nesreći.

"Izdao sam nalog da se sprovede istraga na visokom nivou kako bi se otkrilo zašto se ova nesreća dogodila", rekao je Vaišnav, prenosi India Today.

Ministar unutrašnjih poslova, Amit Šah, nazvao je incident "duboko mučnim".

Glavni ministar Odiše Navin Patnaik proglasio je jednodnevnu državnu žalost.

Indijska vlada najavila novčanu pomoć porodicama stradalih, kao i povrijeđenima u ovoj nesreći.

Indija ima jednu od najvećih željezničkih mreža na svijetu i nesreće su veoma česte, uprkos tome što je vlada prethodnih godina ulagala stotine miliona dolara u poboljšanje infrastrukture.

Najveća željeznička nesreća u Indiji dogodila se 1981. godine kada je prepun putnički voz izletio sa šina u rijeku tokom ciklona u državi Bihar i kada je poginulo najmanje 800 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније