Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

31. 05. 2023. 17:31 >> 17:31

KRŠENjA PRIMIRJA SA OBJE STRANE

Sudanska vojska napustila pregovore o primirju

Sudanska vojska suspendovala je danas svoje učešće u pregovorima o prekidu vatre, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije, optužujući paravojne neprijatelje da nijesu ispoštovali obaveze.

Posrednici pregovora u saudijskom gradu Džedi na Crvenom moru priznali su ponovljena kršenja primirja s obje strane, ali su do sada odustajali od uvođenja bilo kakvih sankcija u nadi da će zaraćene strane zadržati za pregovaračkim stolom.

"Vojska je napustila pregovore jer pobunjenici nikada nijesu implementirali nijednu od odredbi kratkoročnog prekida vatre koja je zahtijevala njihovo povlačenje iz bolnica i stambenih zgrada", rekao je zvaničnik sudanske vlade, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, prenosi AFP.

Američki i saudijski posrednici rekli su ranije da su se zaraćene strane složile da produže za pet dana humanitarno primirje koje su često kršili prethodne sedmice.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, uprkos obećanjima obje strane, borbe su se u utorak ponovo razbuktale u širem Kartumu i u zapadnom dijelu Darfura.

"Vojska je spremna da se bori do pobjede", rekao je načelnik vojske Abdel Fattah al-Burhan tokom posjete trupama u glavnom gradu.

Obje strane su se međusobno optuživale za pokušaj preuzimanja vlasti na početku sukoba 15. aprila.

Sporazum o prekidu vatre podstakao je nadu u pauzu u ratu koji je protjerao skoro 1,1 milion ljudi iz svojih domova, uključujući više od 250 hiljada koji su pobjegli u susjedne zemlje, prijeteći destabilizacijom nestabilnog regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније