Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE ]

18. 05. 2023. 14:26 >> 14:26

UBIO OSAM LjUDI, 18 POVRIJEDIO

Terorista zbog napada u Njujorku dobio deset doživotnih kazni

Ekstremista Sajfulo Saipov osuđen je u srijedu, 17. maja, na deset doživotnih kazni i još 260 godina zatvora, jer je ubio osam ljudi kamionom na biciklističkoj stazi na Menhetnu na Noć vještica 2017. godine.

Sudija je njegove zločine opisao kao "bezdušne i kukavičke".

"Ponašanje u ovom slučaju je među najgorim, ako ne i najgorim koje sam ikada vidio", rekao je američki okružni sudija Vernon S. Broderik, dok je najavio kaznu osmišljenu da podvuče težinu terorističkog napada za koji je Sajfulo Saipov tvrdio da je izvršio u ime terorističke grupe tzv. "Islamske države".

Doživotna zatvorska kazna bila je obavezna nakon što je porota odbacila smrtnu kaznu u martu, ali tužitelji su tražili od Broderika da izrekne osam uzastopnih doživotnih kazni i dvije istovremene doživotne kazne.

Takođe su željeli dodatnih 260 godina kako bi poslali oštru poruku drugim istomišljenicima teroristima. I to je sudija uradio.

Broderik je naveo prkos Saipova, koji je, kada mu je dao priliku da govori, rekao da će suze žrtava i članova porodica u sudnici tokom šest mjeseci suđenja ispuniti jednu papirnu maramicu.

Ali, rekao je Saipov, suze i krv nepravedno ubijenih sljedbenika islama širom svijeta ispuniće sudnicu.

Saipov, 35-godišnji državljanin Uzbekistana i nekadašnji stanovnik Nju Džersija, trebao je služiti kaznu u zatvoru s maksimalnom sigurnošću u Koloradu, zbog pokolja turista i Njujorčanina 31. oktobra 2017. godine.

Pet turista iz Argentine, dvoje Amerikanaca i jedna Belgijanka su poginuli, a 18 ih je teško ozlijeđeno.

Saipova je ustrijelio policajac i odmah je priveden nakon što je izašao iz svog kamiona vičući "Bog je veliki" (Allahu ekber) na arapskom i mašući puškama u vazduh.

Tužitelji su rekli da se nasmiješio dok je pitao agente FBI-ja koji su ga ispitivali u bolničkoj sobi nakon napada može li objesiti zastavu Islamske države na zidove.

Na suđenju je njegova porodica tražila doživotnu robiju, rekavši kako se nadaju da će jednog dana shvatiti što je učinio i izraziti kajanje. Rekli su da je bio normalan prije nego što je postao opsjednut internetskom propagandom terorizma.

Bivši vozač kamiona na dugim relacijama, Saipov se legalno preselio u SAD iz Uzbekistana 2010. i živio je u Ohaju i Floridi prije nego što se pridružio svojoj porodici u Patersonu, Nju Džersi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније