Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

14. 05. 2023. 11:14 >> 11:13

SAD I UN

Zahvalni Egiptu na posredovanju o prekidu vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije zahvalile su danas Egiptu što je posredovao da se postigne prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada u i okončaju petodnevni sukobi.

SAD su pohvalile i ulogu Katara u dogovoru, a sekretraka za štampu Bijele kuće Karin Žan-Pjer je izjavila da su američki zvaničnici "blisko sarađivali sa regionalnim partnerima da spriječe dalji gubitak života i na obnovi mira za Izraelce i za Palestince".

"Zahvalni smo za ključne diplomatske napore predsjednika Abdela Fataha el-Sisija i visokih egipatskih zvaničnika, te emiru šeiku Tamimu bin Hamadu Al Taniju iz Katara", navedeno je u saopštenju Bijele kuće, prenijeli su izraelski mediji.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa katarskim premijerom i ministrom spoljnih poslova Muhamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem da zahvali za "partnerstvo Katara u važnim nastojanjima da se smiri nasilje", saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Kako je navedeno ključna uloga Egipta spriječiće dalje gubitke života civila, a takođe su priznati napori Katara da se situacija smiri i okončaju neprijatljstva, te podrška međunarodne zajednice za prekid vatre.

U saopštenju se potvrđuje čvrsta posvećenost bezbjednosti Izraela koja se ogleda u podršci za protivraketne sisteme kao što je "Gvozdena kupola".

Specijalni koordinator za bliskoistočni mirovni proces Tor Veneslad je pozvao Izrael i Islamski džihad da poštuju prekid vatre i izrazio duboku ožalošćenost zbog gubitka života i povreda u izraelskim napadama iz vazduha u pojasu Gaze i nasumično raketiranje Izraela sa te teritorije.

On je rekao i da očekuje hitnu obnovu humanitarnog pristupa i svih socijalnih i ekonomskih mjera za podršku Palestincima, prenijele su agencije.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Izraela Cahi Hanegbi izrazio je zahvalnost predsjedniku Egipta za nastojanja da posreduje dogovoru, saopšteno je u kabinetu izraelskog premijera.

"Želimo da zahvalimo Egiptu za njegove napore", rekao je zvaničnik političke grane Islamskog džihada Muhamed al-Hindi Frans presu. On je bio u Kairu od početka sukoba u utorak.

Prekid vatre je stupio na snagu nešto poslije 22 sata pošto su u posljednjem trenutku ispaljene rakete iz Gaze i Izrael uzvratio napadima iz vazduha nekoliko minuta poslije roka koji je najavio Kairo.

Kasno sinoć Izrael je objavio novu raketnu vatru i saopštio da je uzvratio, ali je zatišje brzo vrćeno i okončana je operacija u kojoj su ubijeni komandiri Islamskog džihada, ali i civili i mala djeca, ukupno 33 i dvoje ljudi u Izraelu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније