Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

09. 05. 2023. 20:51 >> 20:51

FON DER LAJEN UPOZORILA

EU razmišlja o mjerama za zemljama koje pomažu u zaobilaženju sankcija Rusiji

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas 27 zemalja-članica Unije da preduzmu mjere protiv zemalja koje pomažu Kremlju da zaobiđe sankcije Unije protiv Rusije, čime je izazvala upozorenje Kine da će uzvratiti ako ona bude ciljana.

Tokom današnje posjete Kijevu fon der Lajen je rekla da bi te mjere koje bi predstavljale novi presedan za djelovanje EU, trebalo da budu u okviru nove runde sankcija protiv Rusije o kojima zemlje članice razgovaraju.

"Nedavno smo vidjeli porast vrlo neobičnog toka trgovine kroz Evropsku uniju i neke treće zemlje. Ova roba na kraju završi u Rusiji", rekla je Fon der Lajen govoreći novinarima pored ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ona nije navela koje su to zemlje, ali zvaničnici EU su ranije izrazili zabrinutost zbog protoka dobara kroz Kinu i Iran.

"Ako vidimo da roba ide iz Evropske unije u treće zemlje i onda završava u Rusiji, mogli bismo predložiti zemljama-članicama da uvedu sankcije na ta dobra", rekla je Fon der Lajen.

AP podseća da svih 27 zemalja-članica Unije mora jednoglasno da odobri sankcije.

Fon der Lajen je dodala da bi mjera koju je najavila, bila preduzeta tek u krajnjoj nuždi i da bi se koristila obazrivo poslije vrlo detaljne analize rizika i poslije odobrenja zemalja-članica EU, ali je podvukla da ne treba sumnjati da Unija radi na sprečavanju zaobilaženja sankcija.

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je da će Peking odgovoriti snažno ako EU preduzme korake protiv kineskih kompanija koje legitimno posluju u Rusiji.

U izjavama poslije sastanka sa svojom njemačkom koleginicom u Berlinu, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je da Peking ima zakone koji zabranjuju isporuku oružja u krizne regione. Istovremeno on je naglasio da ne treba remetiti "razmjenu i saradnju kineskih i ruskih kompanija".

"Strogo smo protiv toga da neke zemlje, primenjujući sopstveni zakon i dugom rukom svojih ovlašćenja, nametnu jednostrane sankcije Kini", rekao je Ćin i dodao: "U takvom slučaju mi bismo takođe reagovali snažno na to i branili legitimne interese naše zemlje i naših kompanija".

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok naglasila je da bilo koje sankcije ne bi bile usmjerne na zemlje, nego na konkretne kompanije koje snabijevaju ruske proizvođače naoružanja važnim djelovima, uključujući takozvanu robu za dvostruku upotrebu.

"Ovo nije usmereno protiv neke određene zemlje, već posebno na ova sankconisana dobra. Ali očekujemo od svih, uključujući Kinu, da u skladu s tim izvrše pritisak na svoje kompanije", rekla je Berbok novinarima u Berlinu.

EU je uvela 10 rundi sankcija protiv Rusije od početka agresije na Ukrajinu 24. februara. Pogođene su banke, kompanije i tržišta kao i djelovi osetljivog energetskog sektora. Više od 1.000 zvaničnika pogođeno je sankcijama koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU.

Mnogo se radilo na tome da se spriječi iskorišćavanje "rupa u zakonima", a sada su prvi put su najavljeni planovi da se cilja na trgovinu koja ide preko drugih zemalja, izuzev sankcija Iranu zbog navoda da isporučuje dronove Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније