Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.

07. 05. 2023. 20:55 >> 20:55

NAKON 12 GODINA SUSPENZIJE

Vlade arapskih zemalja glasale da se Sirija vrati u Arapsku ligu

Predstavnici vlada arapskih zemalja glasali su danas u Kairu da se Sirija vrati u Arapsku ligu poslije 12 godina suspenzije.

U glavnom gradu Egipta glasalo se poslije sastanka najviših regionalnih diplomata u Jordanu na kojem se raspravljalo o povratku Sirije pošto je sukob u toj zemlji smanjen, a pred samit Arapske lige u Saudijskoj Arabiji, 19. maja.

Odluka da se Sirija vrati uključuje i posvećenost dijalogu s arapskim vladama da se postepeno postigne političko rješenje sukoba u skladu sa Rezolucijom 2254 Saveta bezbjednosti UN.

Odlukom Arapske lige se takođe uspostavlja komisija za komunikacije koju čine Saudijska Arabija i sirijski susjedi Liban, Jordan i Irak kako bi se pratio razvoj događaja.

Još nije postignut konsenzus arapskih zemalja o normalizaciji odnosa sa Damaskom, podsjeća AP, i dodaje da nekoliko vlada nije prisustvovalo sastanku, uključujući Katar. Ta zemlja nastavlja da podržava opozicione grupe protiv vlade predsjednika Sirije Bašara Asada i nastavlja da se suprotstavlja normalizaciji odnosa sa Damaskom.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano prije 12 godina, na početku pobune koja se pretvorila u sukob. U tom sukobu je ubijeno pola miliona ljudi od marta 2011. i raseljeno pola miliona od ukupno 23 miliona stanovnika.

Ministar spoljnih poslova Egipta Samer Šukri je prije sastanka rekao da se samo "političkim rješenjem bez stranih diktata", sa vođstvom arapskih zemalja, može da se okonča sukob i da se obnovi jedinstvo i stabilnost Sirije i omogući izbjeglicama da se vrate.

On je dodao da su razne faze sirijske krize pokazale da nema vojnog rješenja ni pobjednika niti pobijeđenih u tom sukobu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније