Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

02. 05. 2023. 22:30 >> 22:28

PRVI PUT OD PUČA

Kineski ministar sastao se sa liderom vojne hunte Mjanmara

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang sastao se u Jangonu sa liderom vojne hunte u Mjanmaru Min Aung Hlaingom i to je njihov prvi sastanak od puča u februaru 2021. godine koji je Mjanmar gurnuo u duboku krizu.

Pres služba vojne hunte saopštila je da je Ćin Gang na sastanku rekao da Kina na međunarodnoj sceni stoji uz Mjanmar.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine, koje je najavilo posjetu, za sada nije dalo nikakav komentar. Prema navodima hunte, Ćin Gang bi trebalo do četvrtka da boravi u posjeti Mjanmaru.

„Oni su razgovarali su o diplomatskim odnosima, prijateljskoj saradnji, situaciji u Mjanmaru, trgovini, investicijama i razmeni u oblastima energetike i električne energije“, dodaje se u saopštenju hunte.

Ćin Gang se takođe sastao sa šefom diplomatije Mjanmara Tan Sveom, a tokom dana je posjetio granicu između dvije zemlje pozivajući na prijateljstvo i saradnju dva naroda.

Kina je glavni saveznik i snabdjevač oružjem hunti. Kina je odbila da osudi puč kojim je pre dvije godine svrgnuta vlada Aung San Su Ći.

Analitičari smatraju da Peking takođe podržava i naoružava nekoliko pobunjeničkih grupa duž granice s Mjanmarom, od kojih su se neke više puta sukobljavale sa vojskom od puča.

Kina s Mjanmarom dijeli granicu od 2.000 kilometara. Kina gura mnoge infrastrukturne projekte u zemlji koji bi trebalo da obezbijede pristup Indijskom okeanu kineskoj provinciji Junan koja nema izlaz na more, kao dio svog plana „novih puteva svile“.

Ćin posle Mjanmara ide u Indiju, gde će prisustvovati sastanku šefova diplomatija zemalja Šangajske organizacije za saradnju koji je zakazan za petak i subotu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније