Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

02. 05. 2023. 22:56 >> 22:52

PRITISAK NA DOMAĆINSTVA

Inflacija u Evropi raste uoči odluke o povećanju kamatnih stopa

Inflacija u evrozoni porasla se prošlog mjeseca povećavajući pritisak na domaćinstva i Evropsku centralnu banku (ECB) da još jednom podigne kamatnu stopu, saopštila je danas statistička agenciaj Evropske unije Evrostat.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cijene u 20 država čija je valuta euro porasle sedam odsto u aprilu u odnosu na prethodnu godinu, dok je u martu rast iznosio 6,9 odsto.

Cijene hrane pale su na godišnjih 13,6 odsto u odnosu na martovskih 15,5 procenata, dok su cijene energenata porasle 2,5 odsto.

Bazna inflacija, u koju se ne računaju promjenjive cijene hrane i goriva, blago je usporila, ali je i dalje visoka i iznosila je 5,6 procenata.

Iz tog razloga se očekuje da će ECB nastaviti kampanju obuzdavanja inflacije povećanjem kamatnih stopa i to na sastanku u četvrtak u Frankfurtu za četvrtinu ili pola procenta.

Manje povećanje kamante stope predstavljalo bi umjereniji pristup u seriji brzih povećanja koje je banka napravila.

Veće povećanje kamatne stope naglasio bi da postoji zabrinutost da se inflacija još uvijek ne vraća na ciljanih 2 odsto koji se smatra najboljim za privredu.

Rast inflacije u početku je bio podstaknut visokim cijenama energenata zbog ruske invazije na Ukrajinu: Moskva je prekinula većinu svojih isporuka prirodnog gasa Evropi, a postojao je strah da će zbog rata biti smanjena ponuda nafte na tržištu.

Oporavljanje potražnje nakon najgore pandemije COVID-19 i problemi sa zalihama djelova i sirovina takođe su odigrali ulogu.

Povećanje stope je glavno sredstvo centralnih banaka protiv inflacije. Više stope povećavaju cijenu kredita za potrošnju ili ulaganja i na taj način hlade potražnju za robom.

Ali brzo monetarno pooštravanja od strane ECB-a i Federalnih rezervi SAD izazvao je zabrinutost u vezi sa uticajem na ekonomski rast.

SAD i dalje strahuju od recesije, dok je evropska privreda jedva uspjela da izbegne recesiju u prva tri mjeseca ove godine sa oskudnim porastom proizvodnje od 0,1 odsto.

Zvaničnici za bankarstvo i finansije Evropske unije kažu da je direktan uticaj američkih bankarskih problema minimalan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније