Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М.

25. 04. 2023. 21:23   >>  21:23

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Počelo suđenje Trampu po optužbi novinarke koja tvrdi da ju je silovao

Bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu je, izborom članova porote, počelo suđenje po prijavi kolumnistkinje magazina El Džin Kerol, koja tvrdi da je Tramp silovao prije tri decenije u kabini za presvlačenje u jednoj robnoj kući.

Suđenje se odvija pred federalnim građanskim sudom, što praktično znači da, bez obzira na ishod, Tramp neće ići u zatvor. On nije bio u sudnici i nije obavezan da prisustvuje suđenju, a njegovi advokati su već rekli da vjerovatno neće ni svjedočiti, prenosi Glas Amerike.

Suđenje, međutim, počinje u vrijeme Trampove kampanje za predsjedničku kandidaturu i može da mu nanese štetu. Porota će u ovom slučaju vjerovatno čuti i podsjećanja na Trampovo nedolično ponašanje tokom kampanje 2016. godine.

Sudija je prije početka izbora porote rekao advokatima koji zastupaju Trampa i Kerol da svojim klijentima i svjedocima prenesu da ne daju izjave koje bi mogle da „podstaknu nasilje ili civilne nemire“.

Kerol bi trebalo da svjedoči o susretu sa Trampom iz 1995. ili 1996, za koji tvrdi da se završio seksualnim nasiljem.

Ona kaže da ga je srela u robnoj kući Bergdorf Gudman na Menhetnu, da je pozvao da ide sa njim u kupovinu ženskog donjeg veša, i da su se međusobno zadirkivali da nešto probaju.

Tvrdi da su završili u jednoj od kabina za presvlačenje, da je Tramp pribio uza zid i silovao, prije nego što je uspjela da se oslobodi i pobjegne.

Prvi put je te optužbe iznijela u svojim memoarima 2019. godine, a Tramp od početka negira da ju je silovao, pa čak i da je upoznao. Rekao je da je „luda“ i „mentalno oboljela“ i da je izmislila cijelu priču kako bi podstakla prodaju knjige.

Na ovom suđenju se očekuje da budu saslušane još dvije žene koje kažu da ih je Tramp seksualno uznemiravao.

Džesika Lids tvrdi da je Tramp pokušavao da joj zavuče ruku pod suknju u avionu, kada su sjedeli jedno pored drugog, a bivša novinarka magazina Pipl Nataša Stojnof kaže da je Tramp pribio uza zid i na silu je poljubio, kada ga je 2005. intervjuisala na Floridi.

Porotnici će, takođe, videti i čuveni snimak iz 2005. godine, u kojem Tramp iznosi mizogine tvrdnje o tome da ženu može da uhvati za polni organ bez pitanja

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније