Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

16. 04. 2023. 08:57   >>  08:57

TENZIJE ZBOG PENZIONIH REFORMI

Makron se sjutra obraća građanima, sindikati najavljuju još masovnije proteste

Nakon što je Ustavno vijeće odobrilo penzione reforme koje je usvojila francuska vlada, predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će se sjutra u večernjim satima obratiti građanima.

Penziona reforma, zbog koje Francuzi već sedmicama protestuju, postala je pitanje broj 1 u Francuskoj, a uprkos tome što je Makron potpisao zakon, brojni sindikati najavili su nastavak borbe za radnička prava.

"Zakon o penzionim reformama koji je Makron potpisao u petak, objavljen je u Službenom listu vrlo rano u subotu. Kako je najavljeno, Makron će govoriti 'logikom smirivanja' kako bi građanima ukazao na prednosti zakona, a ne samo njegove mane", piše Le Monde.

Međutim, Makronove najave teško da su oraspoložile sindikate u Francuskoj. Predstavnici nekoliko sindikata naglasili su kako ne priznaju poraz zbog usvajanja penzionih reformi. Iako su pozvani na razgovore u Jelisejsku palatu, svi predstavnici su odbili ovaj poziv.

"Zatražili smo od predsjednika da ne potpisuje zakon. Međutim, ovi potezi su potpuno sramotni. Emanuel Makron je u procesu da postane predsjednik haosa. Prezir koji radnici imaju postaće konstanta", rekla je generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine.

Zbog usvajanja reformi, sindikati su najavili i veliki sastanak 1. maja i poručili kako taj dan na ulicama žele vidjeti i najveći broj građana od početka protesta u ovoj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније