Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

К. Л. [ Beta ]

09. 04. 2023. 17:48   >>  17:45

JERUSALIM

Hiljade vjernika slavilo praznike usred talasa nasilja

Hiljade hrišćanskih vjernika danas su u Jerusalimu u napetoj atmosferi slavili Vaskrs koji se ove godine poklopio sa jevrejskom Pashom i svetim muslimanskim mjesecom posta Ramazanom usred talasa nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu.

U Vatikanu je papa Franjo izrazio duboku zabrinutost za porast napetosti izazvan izraelskom policijskom racijom u džamiji Al Aksa u srijedu prošle nedjelje.

Izrael je od tada napao ciljeve u pojasu Gaze, Libanu i potom i u Siriji u odgovoru na raketnu vatru za koju je okrivio palestinske ekstremiste, dok je u odvojenim napadima na Zapadnoj obali i u Tel Avivu ubijeno troje ljudi, uključujući italijanskog turistu.

Danas su uske ulice jerusalimskog grada bile pune hodočasnika u pratnji teško naoružanih pripadnika izraelskih bezbjednosnih snaga razmještenih poslije nedavnih smrtonosnih napada.

Vjernici su ušli u dvorište Crkve Svetog groba podignute na mjestu gdje je po hrišćanskom vjerovanju Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo.

Pravoslavne službe povodom praznika Cvijeti su održane u isto vrijeme i u obližnjim crkvama i kapelama, navodi AFP.

Kraj crkve se hiljade jevrejskih hodočasnika okupilo ispred Zapadnog zida (Zida plača) za tradicionalni sveštenički blagoslov povodom Pashe.

Zapadni zid se nalazi u anektiranom istočnom Jerusalimu ispod Brda hrama, najsvijetijeg meta za Jevreje, koje muslimanu zovu Haram al-Šarif ( Uzvišeno utočište).

Tamo se nalazi džamija Al Aksa treća poznačaju u islamu i centralno mjesto obelježavanja Ramazana.

Novinar AFP-a vidio je da je više od 500 Jevreja jutros ušlo na to sveto mjesto u pratnji policije dok su se muslimani molili u blizini, a sukoba nije bilo.

Muslimani strahuju da bi nova ultradesničarska vlada premijera Izraela Benjamina Netanjahua mogla izmijeniti dugotrajna pravila na osnovu kojih Jevreji mogu da posjećuju Brdo hrama, ali ne i da se tamo mole, uprkos ponovljenom poricanju.

U proteklim godinama povećan je broj Jevreja koji posjećuju svetilište i ultranacionalisti se ponekad tamo mole tajno kršeći propise.

Izraelska policija je ušla u salu za molitve u džamiji u srijedu ujutru da bi rastjerala, kako je rečeno, "omladinu koja krši zakon i maskirane agitatore".

Raciji su prethodili izvještaji da jevrejski aktivisti namjeravaju da izvedu tradicionalno žrtvovanje povodom Pashe na svetilištu, što je zabranjeno i najviši izraelski rabin ga je spriječio.

Dan poslije racije rakete su ispaljene iz Libana na Izrael, a izraelska vojska je za to optužila palestinske organizacije.

Izrael je potom napao pojas Gaze i jug Libana.

Izraelska vojska je takođe rekla da je jutros napala Siriju, pošto su rakete ispaljene sa sirijske teritorije pale na Golansku visiju koja je pod okupacijom Izraela.

Izrael je mnogo puta pokrenuo napade iz vazduha tokom sirijskog građanskog rata, uglavnom ciljajući snage koje podržava Iran, uključujuči libanski Hezbolah, te položaje sirijske vojske.

Izraelci su se danas okupili i na sahrani dvije sestre Izraelke ubijene u oružnom napadu na okupiranoj Zapadnoj obali i u petak.

Nekoliko sati poslije tog smrtonosnog napada ubijen je italijanski turista i nekoliko ljudi je ranjeno kada je vozilo naletjelo na pješake na šetalištu u Tel Avivu.

U subotu su izraelski vojnici ubili jednog mladog Palestinca na Zapadnoj obali.

Ove godine je u sukobu ubijeno najmanje 92 Palestinaca i 18 Izraelaca, jedna Ukrajinka i jedan Italijan, po podacima AFP-a.

Na palestinskoj strani ubijeni su i borci i civili, uključujući maloljetnike, a na izraelskoj uglavnom civili takođe uključujući djecu i tri člana izraelske arapske manjine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније