Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

31. 03. 2023. 23:10   >>  23:29

UKRAJINA

Obilježena godina od oslobođenja Buče, Rusija nastavila napade

Najmanje dva civila poginula su u današnjem ruskom bombardovanju nekoliko oblasti Ukrajine, koja obilježava godišnjicu oslobođenja grada Buča od ruskih snaga.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Buča, grad u blizini Kijeva, predstavlja "simbol zločina koje je ruska vojska počinila" od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

"Nećemo dozvoliti da se ti zločini zaborave. Ljudsko dostojanstvo neće dozvoliti da se oni zaborave. Na ulicama Buče svijet je video rusko zlo. Ogoljeno zlo", rekao je Zelenski na državnoj ceremoniji u Buči, obećavajući da će kazniti počinioce zločina u tom gradu.

U prisustvu predsjednika Moldavije i premijera Hrvatske, Slovačke i Slovenije, Zelenski je u Buči uručio medalje vojnicima, policajcima, ljekarima, nastavnicima i pripadnicima hitnih službi.

"Ukrajinski narode, zaustavio si najveću antiljudsku silu našeg vremena. Zaustavio si silu koja ništa ne poštuje i želi da uništi sve što daje smisao ljudskom životu", kazao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, ukrajinske vlasti su dokumentovale 1.400 ubistava civila, uključujući djecu, a više od 175 ljudi pronađeno je u masovnim grobnicama i navodnim sobama za mučenje.

Ukrajina i druge zemlje, uključujući SAD, traže da Rusija odgovara za ratne zločine.

Trupe pod komandom Kremlja okupirale su Buču par sedmica pošto su upale u Ukrajinu, i ostale su u tom gradu oko mjesec dana. Kada su ga ukrajinske snage povratile, bile su suočene sa užasavajućim prizorima: tijela žena, mlađih i starijih muškaraca u civilnoj odjeći, ležala su po ulicama tamo gdje su pala, ili po dvorištima i u kućama.

Još tijela pronađeno je u masovnoj grobnici. Tokom narednih sedmica i mjeseci, otkrivene su stotine leševa, uključujući posmrtne ostatke djece.

Istovremeno sa obilježavanjem oslobođenja Buče, Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, ruskog saveznika, podigao je ulog u ratu time što je odobrio da se rusko strateško nuklearno oružje razmjesti po toj zemlji, uz dio taktičkog nuklearnog arsenala.

Moskva je ove sedmice saopštila da planira razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, a to oružje je kratkog dometa, slabije je snage i namenjeno je za upotrebu na bojištu.

Međutim, strateško oružje poput termonuklearnih bojevih glava koje se montiraju na projektile, mnogo je opasnije, jer je mnogo jače, domet mu je veći i mete su mu industrijski kompleksi i gradovi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније