Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

31. 03. 2023. 07:18 >> 07:18

CNN

Velika porota glasala za podizanje optužnice protiv Donalda Trampa

Velika porota na Menhetnu glasala je za podizanje optužnice protiv Donalda Trampa, javlja CNN pozivajući se na tri izvora upoznata sa tim slučajem. To je prvi put u američkoj istoriji da će se sadašnji ili bivši predsjednik suočiti sa krivičnom prijavom.

Okružno tužilaštvo Menhetna istražuje bivšeg predsjednika u vezi sa njegovom navodnom ulogom u isplati mita i zataškavanju, u koje je uključena zvijezda filmova za odrasle Stormi Danijels, a sve u vezi sa predsjedničkim izborima 2016.

Naime, Danijels je tada isplaćeno 130.000 dolara kako javnosti ne bi obznanila svoje tvrdnje o seksualnoj vezi koju je sa imala sa Trampom deceniju ranije.


Odluka će, kako ističe CNN, sigurno izazvati šokove širom Sjedinjenih Država, gurajući američki politički sistem – koji nikada nije video da se jedan od njegovih bivših lidera suoči sa krivičnom prijavom, a kamoli da se pritom ponovo kandiduje za predsjednika – u nepoznate vode.

Sudski postupak protiv Trampa uvodi predsjedničku kampanju 2024. u novu fazu – u kojoj je bivši predsjednik obećao da će nastaviti sa procesom kandidature, uprkos tome što je suočen sa krivičnim optužbama.

Tramp je različite istrage koje se vode u vezi sa njim često nazivao „lovom na vještice“, pokušavajući da utiče na javno mnjenje predstavljajući se kao žrtva onoga što tvrdi da su političke istrage koje vode demokratski tužioci.

Kako se podizanje optužnice bližilo, Tramp je pozvao svoje pristalice da protestuju zbog njegovog hapšenja, ponavljajući njegove pozive na akciju nakon izbora 2020. kada je pokušavao da poništi ishod izbora u kojima je izgubio od predsjednika Džoa Bajdena.

Tramp je dugo izbegavao pravne posljedice u svom ličnom, profesionalnom i političkom životu. On je tokom godina rešio niz privatnih građanskih tužbi i platio izlazak iz sporova u vezi sa Trampovom organizacijom, njegovom istoimenom kompanijom. Kao predsjednik, dva puta ga je opozivao Dom predvođen demokratama, ali je izbegao osudu Senata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније