Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г.

30. 03. 2023. 14:11   >>  14:17

AMBASADA DRŽAVE PALESTINE U CG

"Međunarodna zajednica da zaustavi izraelske zločine"

Palestinski narod obilježava 30. mart, datum kada su 1976. godine izraelske vlasti oduzele 210.000 ari njihove zemlje i nasilno odgovorile na demonstracije protiv planova za oduzimanje palestinske teritorije, ističu iz Ambasade Države Palestine u Crnoj Gori. Kako navode, tog dana je poginulo šest mladih demonstranata, 49 je ranjeno a više od 300 privedeno.

Kako su naveli na Fejsbuku, Palestinci obilježavaju ovaj dan kao vid otjelotvorenja pripadnosti palestinskog naroda svojoj zemlji i kao dan sjećanja na tragično stradalih šest mladih mučenika.

"Izraelske vlasti okupiraju više od 85% ukupne površine istorijske palestinske zemlje, što iznosi oko 27.000 km2. Za vrijeme britanskog mandata nad Palestinom, jevreji su kontrolisali 1.682 km2, iliti svega 6.2%. Palestinci čine 48% od ukupnog broja stanovnika, ali koriste samo 15% zemljišta", istikla su iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Kako su naveli, od 1967. godine, započeto je prisvajanje palestinskog zemljišta od strane izraelskih okupatorskih vlasti.

"Na kraju 2022. je bilo više od 700 000 setlera (ilegalnih doseljenika) na Zapadnoj Obali, 45% u okupiranom istočnom Jerusalimu, što je dio ciljane politike Izraela da izmijeni demografsku strukturu Jerusalima, sa jasnim ciljem etničkog čišćenja", navode. 

Ističu da samo od početka 2023., izraelska okupacija je srušila 287 objekata koji pripadaju Palestincima i prisilno raselila više od 400 Palestinaca.

"Od 2009., izraelske okupacione snage uništile su 9,353 palestinskih domova i objekata, što je dovelo do raseljavanja 13,641 palestinskog stanovnika. Kontinuirani zločini Izraela rezultirali su ubistvom 231. Palestinca u 2022. i 91. od početka 2023., uključujući djecu i žene. Danas se u izraelskim okupaconim zatvorima nalazi 4,780 Palestinaca, od toga 160 djece i 29 žena", navodi se u saopštenju. 

Ističu da dok je "izraelske okupatorske vlasti nastavljaju sa rušenjem palestinskih kuća i negiraju Palestincima pravo na izgradnju novih, istovremeno daju dozvole za izgradnju vise hiljada stambenih jedinica u izraelskim ilegalnim naseljima na palestinskoj zemlji u Jerusalimu".

"Izgradnja naselja je nezakonita po međunarodnom pravu i predstavlja ratni zločin. Međunarodna zajednica ima odgovornost i obavezu da preduzme praktične mjere da zaustavi izraelske zločine i kršenja međunarodnog prava tako što će okončati nelegalnu i produženu vojnu okupaciju Palestine od strane Izraela", zaključuju iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније