Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

28. 03. 2023. 10:00 >> 10:57

SAVJET BEZBJEDNOSTI

Odbacili zahtjev Rusije o istrazi eksplozija na Sjevernom toku

Rusija nije uspjela da navede Savjet bezbjednosti UN da rezolucijom zatraži nezavisnu istragu eksplozija na gasovodu Sjeverni tok koji spaja Rusiju i Njemačku, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Za nacrt rezolucije koji je predložila Rusija glasali su samo Rusija, Kina i Brazil, dok je ostalih 12 članica Savjeta bezbjednosti bilo uzdržano.

Za usvajanje rezolucije potrebno je bar devet glasova za, i to pod uslovom da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

Rusija je predložila nacrt rezolucije prošlog mjeseca, nekoliko dana uoči prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

"Bez objektivne i transparentne međunarodne istrage, istina se neće saznati", izjavio je prije glasanja ambasador UN u Rusiji Vasilij Nebenzija.

Eksplozije su se dogodile u septembru, u ekonomskim zonama Švedske i Danske, poslije čega se gas izlio u Baltičko more.

Prošlog mjeseca, Švedska, Danska i Njemačka su saopštile da su njihove odvojene istrage i dalje u toku, te da je Rusija obaviještena o tome.

U zajedničkom pismu Savjetu bezbjednosti, tri zemlje su saopštile da je gasovod oštećen u "snažnim eksplozijama koje su posljedica sabotaže".

SAD i NATO takođe nazivaju incident "činom sabotaže".

Većina članica Savjeta bezbjednosti koje su se uzdržale u ponedjeljak su navele da su to uradile kako bi nacionalne istrage mogle da se završe prije nego što se razmotri da li je potrebno djelovanje UN, navodi VOA.

Rusija se žali da ne dobija informacije o toku istraga. Moskva tvrdi, bez dokaza, da Zapad stoji iza eksplozija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније