Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

27. 03. 2023. 14:01   >>  14:01

UZ VJEŽBE I PRELET AVIONA

Sjeverna Makedonija obilježava trgodišnjicu članstva u NATO

Pokaznim vježbama Armije Sjeverne Makedonije i preletom savezničkih vojnih aviona danas je u Skoplju obilježena trogodišnjica članstva Sjeverne Makedonije u NATO.

Centralna svečanost je održana u kasarni "Ilinden", koju su tokom pokaznih vježbi i aktivnosti jedinica Armije Sjeverne Makedonije preletjeli (grčki) borbeni avioni koji učestvuju u NATO misiji kontrole makedonskog neba "Er polising" (Air Policing).

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je istakao da je 27. marta, prije tri godine, njegova zemlja ostvarila jedan od strateških ciljeva - postala član najmoćnijeg vojno političkog saveza i "zapečatila svoju bezbjednosnu budućnost".

"To je trenutak nakon kojeg našu stabilnost niko ne može dovesti u pitanje. I od te tačke možemo samo naprijed, snažno i brzo. To je trenutak u kojem smo prestali da budemo tačka bezbjednosnog dnevnog reda i sjeli smo za sto koji kreira Dnevni red za svjetsku bezbjednost", istakao je Kovačevski.

On je najavio da će budžetska izvajanja za Armiju Sjeverne Makedonije i odbranu naredne godine dostići dva odsto bruto domaćeg prozvoda (BDP), što je predviđeno NATO standardima.

"Svaki denar koji ulažemo u modernizaciju Armije je zaslužen, svako godišnje povećanje budžeta za vojsku i odbranu, koje je ove godine dostiglo 1,85 odsto BDP-a, a sljedeće godine će dostići 2 procenta, zasluženo je, kao i sva nova oprema koja modernizuje vojsku i sve pogodnosti koje smo obezbijedili za svakog njenog pripadnika", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Na centralnoj svečanosti povodom 3. godišnjice članstva u NATO su govorili i ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general-potpukovnik Vasko Đurčinovski.

Dani NATO u Sjevernoj Makedoniji, koji će trati do 4. aprila, počeli su "NATO doručkom", koji je organizovao ministar spoljnih poslova Burak Osmani, koji je članstvo u Alijansi ocijenio kao istorijski uspjeh i najznačajnije spoljnopolitičko dostignuće.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније