Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ n1 ]

21. 03. 2023. 17:05 >> 17:05

4.000 OKUPLjENIH

Štrajk ljekara u njemačkim javnim bolnicama zbog plata

Ljekari javnih bolnica u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi povećali pritisak tokom pregovora o kolektivnim ugovorima.

U osam saveznih pokrajina ljekari u bolnicama u vlasništvu gradova su obustavili rad, a na centralnom skupu u Hamburgu se okupilo oko 4.000 ljekara iz cijele zemlje.

U nekim saveznim pokrajinama su štrajkovali i ljekari klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja bi trebalo da bude održan u četvrtak.

Sindikat ljekara Marburški savez za oko 50.000 ljekara u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plata stopi inflacije te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Poslodavci, pri čemu se uglavnom radi o gradovima i opštinama, odbacivali su tokom dosadašnjih pregovora zahtjeve sindikata tvrdeći da se radi o povećanju od 12 posto, što je po njima previše.

Tokom današnjeg štrajka u bolnicama su funkcionisali samo odjeljenja hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne su pomjerene na neki kasniji datum.

Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone prosječna ljekarska plata u 2021. u Njemačkoj je iznosila oko 7.700 eura bruto mjesečno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније