Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

20. 03. 2023. 16:31   >>  16:44

PALESTINSKI PREMIJER

"Izjava izraelskog ministra da nema palestinskog naroda dokaz rasizm"

Palestinski premijer Muhamed Štajeh ocijenio je danas da je izjava izraelskog ministra finanasija Becelela Smotriča da ne postoji palestinski narod, dokaz da "rasistička idelogija" vlada Izraelom.

Ultradesničar Smotrič je izjavio da je palestinski narod "izum" 20.vijeka, te da su ljudi poput njega i njegove bake i dede "pravi Palestinci", prenijeli su izraelski mediji.

Štajeh je odgovarajući na to, na početku sjednice vlade u Ramali, rekao da Smotričeve "zapaljive" izjave pokazuju "ekstremističku, rasističku, cionističku ideologiju kojom se rukovodi aktuelna izraelska vlada", prenijela je Vafa (Wafa), zvanična novinska agencija Palestinske uprave.

Palestinski premijer je tvrdio da antikviteti i istorija dokazuju vezu palestinskog naroda i zemlje "od početaka ljudske istorije".

Palestinski narod "nije potresen izjavama falsifikatora istorije i njihovih lažnih tvrdnji", rekao je Štajeh.

"Mi smo dali Palestini ime i zemlju, njenu vrijednost i status. Ovo je naša zemlja i Izrael je kolonijlna država koju su osnovali kolonijalisti i naseljenici", rekao je palestinski premijer.

Smotrič je sinoć u Parizu na jednoj komemoraciji rekao da "ne postoji takva stvar kao što su Palestinci jer nema takve stvari kao što je palestinski narod", što su prisutni pozdravili aplauzom i uzvicima, kako se vidi na snimku na internetu.

"Znate li ko su Palestinci? Ja sam Palestinac!", rekao je Smotrič, lider ultranacionalističke stranke Vjerski cionizam i pomenuo svoju baku rođenu u gradu Metuli na sjeveru Izraela prije sto godina i svog dedu koji je 13. generacija žitelja Jerusalima, tvrdeći da su oni "pravi Palestinci".

On je govorio s podijuma na kojem je bila mapa "Velikog Izraela" - s teritorijom Jordana i Zapadnom obalom, što je u skladu s aspiracijama nekih ranih tvrdokornih cionističkih grupa.

Smotrič već dugo daje zapaljive izjave protiv Palestinaca, arapskih građana Izraela, Jevreja koji nisu orotodoksni, a i protiv LGBTQ zajednice, a jednom je sebe proglasio "ponosnim homofobom".

On je 2021. rekao da je prvi premijer Izraela David Ben-Gurion trebalo da "završi posao" i istjera sve Arape iz Izraela čim je osnovan. Te godine je rekao i da su zajednice izraelskih Arapa građani "bar za sada".

Nedavno je Smotrič izazvao međunarodne osude kada je pozvao da se "izbriše" palestinsko naselje Huvara na okupiranoj Zapadnoj obali posle napada Palestinca u kojem su ubijena dva brata Izraelca, ali je kasnije izrazio žaljenje zbog tog poziva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније