Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

16. 03. 2023. 12:15 >> 12:17

PRVI PUT NAKON HIPERINFLACIJE

Inflacija u Argentini premašila 100 odsto

Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 odsto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom 90-ih godina.

Argentina je 2001. godine bankrotirala.

Kako su saopštili iz statističke agencije te zemlje, stopa inflacije iznosi 102,5 odsto, što znači da su cijene robe i usluga duplo više u odnosu na prethodnu godinu.

Argentina godinama ima ekonomske probleme zbog čega većina stanovništva živi u siromaštvu. Vlasti pokušavaju da obuzdaju rast cijena njihovim ograničavanjem, prenosi SEEbiz.

Međutim, drastičan je rast cijena hrane i pića. Cijene su u februaru porasle 9,8 odsto u odnosu na mjesec ranije.

Argentinski mediji su objavili da su cijene mesa u mjesec porasle skoro 20 odsto. List Ambito je objavio da su nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni talas i suša ozbiljno uticali na stočarstvo i poljoprivredu, javlja BBC.

Visoka inflacija se već dugo osjeti u ovoj zemlji. U septembru prošle godine bili su protesti na kojima se tražilo da se rast cijena obuzda. Iz centralne banke su najavili da će biti izdata novčanica u novom apoenu, dvije hiljade pezosa, što je odgovor na rast cijena.

Vlada dugo pokušava da ublaži inflaciju, ali su političke podjele ugrozile ekonomiju. Prošlog ljeta u mjesec su promijenjena tri ministra ekonomije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovoj državi odobrio još šest milijardi USD za spašavanje ekonomije. To je bila posljednja isplata u 30-omjesečnom programu pomoći, koji bi u konačnom trebalo da iznositi 44 milijarde USD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније