Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

11. 03. 2023. 22:25 >> 22:52
1

DEMONSTRACIJE U ČEŠKOJ

Policija spriječila stotine Čeha da skinu ukrajinsku zastavu sa Narodnog muzeja u Pragu

Češka policija intervenisala je večeras i rastjerala nekoliko stotina demonstranata koji su poslije antivladinih protesta na Vaclavskom trgu u Pragu pokušali da upadnu u obližnji Narodni muzej i skinu ukrajinsku zastavu da je zamijene češkom.

Policija je potvrdila da je ranije uhapsila jednog od demonstranta zato što je nosio ambleme ruske privatne vojske Vagnerovaca i napis Z na odjeći, dok je zbog pokušaja upada u Narodni muzej uhapšeno 15 demonstranata.

Demonstranti su se premjestili na vrh Vaclavskog trga i pokušali da upadnu u Narodni muzej posle skupa "Češka protiv bijede", na kome se okupilo više hiljada ljudi na poziv čeških radikala iz marginalne vanparlamentarne stranke Pravo Poštovanje Stručnost (PRO).

Tokom protesta organizatori su sa bine pozivali da okupljeni skinu ukrajinsku zastavu, jer pored obuzdavanja inflacije, odustajanja od smanjenja revalorizacije penzija i usklađivanja sa inflacijom, i drugih ekonomskih odluka vlade, traže da Češka prestane da pruža pomoć Ukrajini, posebno u oružju i da organizuje mirovnu konferenciju i okonča rat Rusije i Ukrajine.

"Okupili smo se da nam više nikad ne vladaju oni koji igraju igrice na simulatoru na mobilnim telefonima, da nam više ne vladaju interesi nadnacionalnih korporacija već vlada kojoj će na prvom mjestu biti interesi Čeha", poručili su na početku protesta organizatori.

Ukoliko vlada ne primi njihove zahtjeve ili ne podnese ostavku, za 16. april najavljuju sljedeću demonstraciju i blokade zgrada vlade i ministarstava, kao i magacina trgovinskih lanaca ako ne promijene politiku cijena i nastave da poskupljuju namirnice.

"Mi smo Česi, šta ste vi", "Češka Česima", "Ostavku", "Hoćemo češku zastavu", "Stop ratu, stop NATO", skandirale su danas na Vaclavskom trgu hiljade Čeha.

Nekoliko desetina specijalaca za rasturanje demonstracija uspjeli su na kraju da izguraju demonstrante sa prostora ispred Narodnog muzeja i spriječe ih da umjesto ukrajinske zastave okače češku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније