Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

23. 02. 2023. 13:10   >>  13:08

IZ BJEZBJEDNOSNIH RAZLOGA

Evropska komisija zabranila zaposlenima korišćenje TikToka

Evropska komisija je svojim zaposlenima zabranila da koriste kinesku aplikaciju TikTok na službenim telefonima iz bezbjednosnih razloga.

Visoki zvaničnik je za briselski portal Politiko rekao da je svim zaposlenima jutros naređeno da izbrišu TikTok sa svojih službenih uređaja, kao i da uklone aplikaciju sa privatnih telefona ako na njemu imaju instalirane aplikacije povezane sa poslom.

Zaposleni mogu da zadrže TikTok na privatnim telefonima pod uslovom da izbrišu aplikacije koje koriste za posao.

Politiko navodi da je to najnoviji primjer sve veće napetosti između Pekinga i Zapada.

"Zapadne vlade su sve više uznemirene dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Komunističkoj partiji i njenim obavještanim službama u prikupljanju velike količine podataka širom svijeta, s posebnim fokusom na političke i bezbjednosne mete od velike važnosti", piše portal.

Vjerovatno će i druge institucije EU, uključujući Savjet i Parlament, uvesti zabranu kineske aplikacije, mada će Evropskom parlamentu trebati znatno više vremena da sprovede tu politiku.

Zaposlenima je dat rok do 15. marta da uklone aplikaciju, navedeno je u imejlu koji im je poslala Komisija.

Zaštita podataka Komisije i jačanje sajber-bezbjednosti navedeni su kao razlozi za takvu odluku.

SAD su već zabranile korišćenje TikToka na službenim uređajima u brojnim institucijama na saveznom i federalnom nivou, a takvu mjeru trenutno razmatra i Holandija.

Ova platforma za dijeljenje video snimaka, koja je u vlasništvu kineske kompanije "Bajt dens", priznala je u novembru prošle godine da njeni zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima korisnika u Evropi.

Podacima sa naloga TikToka može da pristupi određeni broj zaposlenih i u Brazilu, Kanadi, Izraelu, kao i u SAD i Singapuru, gdje se skladište podaci evropskih korisnika, saopštila je tada kompanija, navodeći da se primjenjuju "robusne bezbjednosne kontrole i protokoli odobravanja", kao i da se koriste metode koje su u skladu s regulativom EU za zaštitu podataka GDPR.

Oko 125 miliona Evropljana redovno koristi TikTok.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније