Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

18. 02. 2023. 22:26 >> 22:31

POSLIJE 30 GODINA SUKOBA

Blinken pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da sklope mir

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je danas Jermeniju i Azerbejdžan da iskoriste "istorijsku priliku" da sklope mir poslije 30 godina sukoba zbog regiona Nagorno Karabaha.

"Vjerujemo da Jermenija i Azerbejdžan zaista imaju istorijsku priliku da postignu trajni mir poslije više od 30 godina sukoba", rekao je Blinken uoči sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim na marginama Minhenske konferencije o bezbjednosti.

Blinken je pozdravio što su "same strane ponovo pokrenule mirovni proces, uključujući razgovore direktno ili preko Evropske unije i SAD" i rekao da SAD "ostaju posvećene da učine sve što mogu" da podrže taj proces.

Prije nekoliko dana jermenski premijer je izjavio da je Azerbejdžanu predao nacrt mirovnog sporazuma.

Te dvije bivše sovjetske republike na Kavkazu sukobile su se početkom 1990-ih tokom raspada SSSR-a oko kontrole nad Nagornog Karabahom, azerbejdžanskim regionom koji je uglavnom naseljen Jermenima.

Prvi sukob, koji je odnio 30.000 života, završio se pobjedom Jermena. Ali se Azerbejdžan "osvetio" u drugom ratu koji je ostavio oko 6.500 mrtvih u jesen 2020. i omogućio Bakuu da ponovo zauzme mnoge djelove te teritorije.

Jermenija je nedavno optužila Azerbejdžan da želi da izvrši "etničko čišćenje" u Nagornom Karabahu tako što navodi Jermene koji tamo žive da napuste tu teritoriju koja je nedjeljama izolovana blokadom puteva značajnih za snabdijevanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније