Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Kliks.ba ]

03. 02. 2023. 23:17 >> 23:12

ZVANIČNIK

Lavrov: Moldavija bi mogla postati novi antiruski centar

Na pitanje jednog od vodećih ruskih ratnohuškačkih novinara Dmitrija Kiseljova, koja bi zemlja bivšeg SSSR-a mogla postati novi antiruski centar, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kratko je odgovorio - Moldavija.

Lavrov je jasno potvrdio da Moldavija može postati sljedeća Ukrajina. On je za to naravno optužio Zapad koji, po njemu, huška Moldaviju na Rusiju i namjenjuje joj ulogu u projektu protiv Rusije. Naveo je da je tendencija sadašnjih moldavskih vlasti da zemlju uvedu u EU i NATO svjedoči o njihovoj antiruskoj politici.

Inače, Moldavija je, odmah nakon ruske agresije na Ukrajinu zatražila prijem u EU, a u junu 2022. godine zajedno s Ukrajinom je dobila status kandidata, ali nije ni tražila ni najavljivala prijem u NATO, pogotovo, jer bi zato trebalo doći do promjena ustava prema kojem je Moldavija vojno neutralna država.

Lavrov je izravno napao moldavsku predsjednicu Maju Sandu za koju kaže kako gura Moldaviju u NATO, da je ona rumunska državljanka te da sprema ujedinjenje s Rumunjskom. (Podsjetimo da je SSSR 1940. godine anektirao Moldaviju koja je bila dio Rumunije).

U Kišinjevu su takve riječi shvatili kao otvorenu prijetnju, te smatraju da bi mogli postati nova meta u Putinovim ratnim planovima proširenja Rusije.

Portparol moldavskog ministarstva vanjskih poslova Daniel Vodă kaže kako su to ozbiljne prijeteće poruke ruske diplomatije, te da moldavsko stanovništvo i politika imaju pravo na vlastite strateške odluke i prioritete, a članstvo u EU je jedno od njih.

"Odlučno odbacujemo izjave ruskog ministra vanjskih poslova koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari i dio su već oprobane prijeteće retorike ruske diplomatije. Želimo podsjetiti rusku stranu da je Moldavija odabrala put prema EU, a to podržavaju i građani Moldavije, te želimo da Rusija uvažava takav stav moldavskih građana", poručuje Vodă.

No, prema zadnjim istraživanjima, većina građana jest za članstvo u EU, ali ipak nije za ulazak u NATO. Podsjetimo da na području Moldavije još od početka 90-ih godina 20. stoljeća postoji proruska paradržavna tvorevina Pridnjestrovlje. U planovima tzv. specijalne vojne operacije u Ukrajini, jasno je bilo naznačeno spajanje s Pridnjestrovljem, gdje se nalazi kontigent ruske vojske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније