Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

30. 01. 2023. 16:49   >>  16:44

U INDONEZIJI

Umrlo više od 200 djece, u sirupu pronađene industrijske hemikalije

U medicinskim sirupima za kašalj, za koje vlasti Indonezije sumnjaju da su uzrokovale smrt više od 200 djece u toj zemlji, pronađene su industrijske hemikalije koje je indonežanska kompanija prodavala fabrikama kao farmaceutske, saopštila je policija te zemlje.

Policije je navela da su dva sastojka, etilen-glikol i dietilen-glikol, pronađeni u pojedinim sirupima na bazi paracetamola, koji su doveli do akutnog oštećenja bubrega kod mnoge djece, prenosi Rojters.

Dva sporna sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama, ali i kao jeftinija alternativa u pojedinim farmaceutskim proizvodima za glicerin, koji je rastvarač ili sredstvo za zgušnjavanje u mnogim sirupima protiv kašlja.

Mogu da budu toksični, kao i da dovedu do otkazivanja rada bubrega, podsjeća britanska agencija.

Visoki zvaničnik indonežanske policije rekao je novinarima da su vlasti otkrile da je kompanija "CV Samudera Chemical" prodavala "industrijske" hemikalije kao propilen-glikol farmaceutskog kvaliteta i isporučila ih distributerima lokalnih proizvođača ljekova.

Policija je uhapsila i optužila zvaničnike kompanije "Samudera" i njenog distributera "CV Anugrah Perdana Gemilang", naveo je zvaničnik.

Naglasio je i da bi u nastavku istrage još osoba mogle da bude osumnjičene.

Rojters nije mogao odmah da kontaktira predstavnike "CV Samudera Chemical" ili "CV Anugrah Perdana Gemilang".

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je prošle nedjelje na "neposrednu i usklađenu akciju" kako bi zaštitila djecu od kontaminiranih ljekova, nakon prijavljenih oko 300 smrtnih slučajeva u Gambiji, Uzbekistanu i Indoneziji, povezanih sa sirupima protiv kašlja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније