Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

28. 01. 2023. 15:42 >> 15:36

DRUGI KRUG

Na predsjedničkim izborima u Češkoj vodi general Petr Pavel

U drugom krugu direktnih izbora za novog predsjednika Češke vodi general u penziji, bivši šef Vojnog komiteta NATO, Petr Pavel kome i tri različita modela predviđanja uz pomoć vještačke inteligencije u češkim medijima pripisuju konačnu pobjedu sa skoro 60 odsto glasova.

Poslije prebrajanja glasova sa 50 odsto birališta Pavel vodi sa 55,25 odsto osvojenih glasova, dok bivši populistički premijer, lider opozicije, peti najbogatiji milijarder u Češkoj, Andrej Babiš (68) ima 44,74 odsto glasova.

Modeli zasnovani na novim tehnologijama i vještačkoj inteligenciji, koji su se pokazali izuzetno preciznim u prvom krugu izbora prije 14 dana, budući da prvi stižu glasovi iz sela i manjih gradova, u kojima ima glavnu podršku Babiš, dok Prag i veliki gradovi tradicionalno za desni centar stižu na kraju, predviđaju da će pobjeda pripasti generalu Pavelu sa preko 58 do skoro 60 odsto glasova.

Ove treće direktne izbore za predsjednika Češke prati veliko interesovanje Čeha i prema do sada prebrojanim glasovima i predviđanjima odziv dostiže skoro 70 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније