Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

14. 01. 2023. 22:18 >> 22:13

SAVJETNIK PREDSJEDNIKA ERDOGANA

"Turska hoće da postigne 'lokalizovane prekide vatre' u Ukrajini"

Turska želi da promoviše postizanje "lokalizovanih prekida vatre" u Ukrajini pošto se u ovoj fazi ne može nadati globalnijem mirovnom sporazumu, rekao je danas Ibrahim Kalin, bliski savjetnik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ni Rusija ni Ukrajina "nisu u položaju da vojno pobijede", ocijenio je on i rekao da je uvjeren da će na kraju morati da pregovaraju da bi stigli do "prihvatljivog ishoda" za obje strane.

"Za sada niko ne želi da prekine borbe ali treba da nastavimo da ih na to pozivamo. Ako ne možemo da postignemo globalni mirovni sporazum pokušaćemo da (postignemo) lokalizovane prekide vatre, ograničene, lokalne deskalacije", rekao je savjetnik turskkog predsjednika.

Od početka sukoba 24. februara Turska koja održava dobre odnose sa Kijevom i sa Moskvom nudi svoje posredovanje za okončanje rata koji je "najgori međunarodni izazov od Drugog svjetskog rata" rekao je Kalin u obraćanju novinarima više stranih medija.

On je rekao da su već imali nekoliko uspjeha, i ukazao na sporazum postignut prošlog ljeta o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog Mora i Bosfora, kojim putem je do sada izvezeno gotovo 18 miliona tona žitarica, i olakšanje razmjene ratnih zarobljenika.

"Ali to nije dovoljno... to je samo mali dio mnogo veće slagalice", rekao je on.

On smatra da svaki mirovni sporazum treba da bude širi i da samo Rusija i Ukrajina mogu da ponude bezbjednosne garancije za to.

"Rusija želi da je poštuju kao velikog učesnika i da dobije bezbjednosne garancije, posebno da NATO neće da uđe u njeno zadnje dvorište", dok Ukrajina, kako je rekao, "neće ući u NATO ali će i ona dobiti bezbjednosne grancije na svojim granicama".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније