Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З.  [ Beta ]

05. 01. 2023. 22:22   >>  22:25

STIŽE I NAKNADA ZA STRUJU

Moldaviji 30 miliona dolara od SAD zbog posljedica rata u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države (SAD) su danas najavile 30 miliona dolara pomoći Moldaviji koja je pogodjena posljedicama rata u susednoj Ukrajini.

Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da će Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi, taj novac stići preko povjereničkog fonda Svjetske banke.

Moldavija će dobiti i nadoknadu za ranije kupovine struje.

USAID je saopštio da je cilj pomoći ublažavanje posljedica energetske i ekonomske krize izazvane najpre pandemijom korona virusa, a zatim ratom u Ukrajini.

U Moldaviji koja je primila veliki broj izbjeglica, akutna energetska kriza je pogoršana smanjenjem snabdijevanja iz Rusije, od čijeg gasa je zavisila u potpunosti. Uz to naglo rastuća inflacija izazvala je zabrinutost da građani Moldavije neće moći da plate svoje zimske račune za električnu energiju.

Posljednjih mjeseci rusko gađanje objekata energetike u Ukrajini je izazvalo nestanke struje i širom Moldavije jer su sistemi dvije zemlje povezani još iz sovjetskog doba.

Moldavija sada traži bliže veze sa Zapadom, a u junu je, kao i Ukrajina, dobila status kandidata za prijem u EU.

USAID je saopštio da su od februara SAD dale Moldaviji 320 miliona dolara hitne pomoći. Uz to su prošle godine na donatorskim konferencijama prikupljene stotine miliona eura za Moldaviju kako bi joj se pomoglo da ublaži posljedice rata u susjedstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније