Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Мина [ R.B. ]

09. 12. 2022. 14:28 >> 14:25

PODACI IFJ-A

Ove godine ubijeno 67 novinara i predstavnika medija

U svijetu je ove godine ubijeno 67 novinara i predstavnika medija, što je 30 odsto više u odnosu na prethodnu, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

To je, kako se navodi, najveći broj ubijenih novinara u posljednjih 47 godina.

Izvještaj IFJ objavljen je uoči Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava sjutra, a zbog porasta broja ubijenih medijskih radnika, organizacija je pozvala vlade da konkretnijim akcijama zaštite novinare i slobodno izvještavanje.

Organizacija sa sjedištem u Briselu istakla je da se 375 novinara trenutno nalazi u pritvoru, najviše u Kini, Mjanmaru i Turskoj, dok je prošle godine bilo pritvoreno 365 novinara, prenosi AP.

„Neuspjeh da se reaguje samo će ohrabriti one koji nastoje da suzbiju slobodan protok informacija i potkopaju sposobnost ljudi da pozivaju svoje vođe na odgovornost", rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belanžer.

Prema njegovim riječima, najviše medijskih radnika je ubijeno u Ukrajini, zatim u Meksiku zbog vladavine terora kriminalnih organizacija, kao i na Haitiju zbog nasilja kriminalnih bandi.

Belanžer je naveo da je zabilježeno i pet ubistava novinara u Pakistanu zbog političke krize u toj zemlji i upozorio na nove prijetnje novinarima u Kolumbiji i stalnu opasnost za novinare na Filipinima.

On je pomenuo ubistvo novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh dok je izvještavala iz palestinskog izbjegličkog kampa.

IFJ predstavlja 600 hiljada medijskih profesionalaca iz sindikata i udruženja u više od 140 zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније