Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Данијел Гарић, ТВЦГ

04. 12. 2022. 15:54   >>  15:52

SAD POMAŽE UGROŽENIM STAROSJEDIOCIMA

Za preseljenja plemena 135 miliona dolara

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena pomoći će u finansiranju preseljenja tri plemenske zajednice koje se suočavaju sa hitnim prijetnjama klimatskih promjena. Novcem će se finansirati preseljenje važnijih ključnih zgrada i stambenih kuća na viši teren, dalje od nabujale vode.

Tri plemena koja se nalaze duž obalnih područja i rijeka u državama Aljaska i Vašington dobiće 75 miliona dolara podijeljenih na jednake djelove, najavio je Bajden u Bijeloj kući tokom samita plemenskih nacija Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novcem će se finansirati preseljenje važnijih ključnih zgrada i stambenih kuća na viši teren, dalje od nabujale vode.

U svojim napomenama, Bajden je rekao da su plemena koja dobijaju sredstva „u opasnosti da budu zbrisana pod naletom vode“, te da će novac koji država opredjeljuje pomoći da se u nekim slučajevima čitave zajednice vrate na bezbjednije područje.

Oni koji primaju finansijska sredstva su selo Njutok i domorodačko selo Napakiak na jugozapadu Aljaske i indijansko pleme Kuinault, koje se nalazi na poluostrvu u državi Vašington. Sve tri zajednice su ili pretrpjele eroziju zemljišta ili su u sve većem riziku od poplava.

Pleme Kuinault je najavilo da će iskoristiti novac za izgradnju društvenog centra, koji će takođe služiti kao centar za hitnu evakuaciju u slučaju prirodnih katastrofa. Sredstva će pomoći da se pokrije četvrtina ukupnog projekta preseljenja.

U saopštenju za štampu, američka sekretarka unutrašnjih poslova Deb Haland je rekla da se autohtone zajednice suočavaju sa jedinstvenim i sve intenzivnijim izazovima povezanim sa klimom, koji predstavljaju egzistencijalnu prijetnju plemenskoj ekonomiji, infrastrukturi, životima i sredstvima za život.

Još osam plemena će dobiti najmanje pet miliona dolara za planiranje preseljenja. Ukupno, Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD će potrošiti 135 miliona dolara za premještanje zajednica, koje takođe uključuju neke zajednice u državama Mejn i Arizona.

Finansijska podrška je potez američke vlade da pomogne zajednicama da se prilagode klimatskim promjenama, omogućavajući im da se presele na bezbjednije tlo, umjesto da plaćaju napore za obnovu u slučaju štete koju pretrpe zbog klimatskih promjena.

Sličan fond za preseljenje od 48 miliona dolara, prvi te vrste u SAD- u, Obamina administracija je 2016. dala obalskom selu Žan Čarls u Luizijani, koje je izgubilo većinu svog zemljišta u Meksičkom zalivu.

Stanovnici su, međutim, tek ove godine započeli proces preseljenja nakon neslaganja oko toga gdje bi trebalo da se presele.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније