Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

30. 11. 2022. 17:50 >> 17:48

"ZVIJER ŽELI DA PREUZME KONTROLU"

NATO upozorava na prijetnje Rusije

NATO se obavezao da će pomoći susjedima Rusije da opstanu kao nezavisne nacije, uz poruku da je ishod rata od "egzistencijalnog značaja" za zemlje poput Moldavije i Gruzije, piše Sky News.

 Nakon drugog dana razgovora između ministara vanjskih poslova NATO-a, estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je:

"Poruka je jasna: svi saveznici NATO-a svjesni su da zvijer takođe želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom, a mi treba da pomognemo ovim zemljama da prežive."

U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija - koje obje imaju odcijepljene teritorije koje su okupirale ruske trupe.

"Ishod rata će i te kako će uticati na Moldaviju i Gruziju. To je od egzistencijalne važnosti za njihov teritorijalni integritet, njihovo pravo da biraju svoj put u budućnosti", rekao je Reinsalu.

Na to se nadovezao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da je tim zemljama sada potrebna podrška.

"Na različite su načine pogođene ruskim ratom u Ukrajini, ali bolje ih je sada podržati nego vidjeti razvoj događaja koji ide u potpuno pogrešnom smjeru, kao što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu ranije ove godine", naveo je Stoltenberg.

Bosanskohercegovačka ministarka vanjskih poslova Bisera Turković, koja je pozvana da se pridruži sastanku NATO-a, rekla je da je zabrinuta zbog namjera Rusije za svoju zemlju.

"Imamo ruske predstavnike u vladi i podjela u našoj zemlji je duboka", upozorila je Turković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније