Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

29. 11. 2022. 11:06   >>  11:04 1

NEKOLIKO NACIJA ŽELI DA POŠALjE SVOJE ASTRONAUTE

Kina će obezbijediti obuku za ukrcavanje u svemirsku stanicu

Kineska svemirska agencija za letove s ljudskom posadom priprema se za obuku stranih astronauta za ukrcavanje u nacionalnu svemirsku stanicu Tijengung, rekao je pomoćnik direktora agencije Đi Ćiming.

Đi je rekao da je nekoliko nacija izrazilo želju da pošalje svoje astronaute na stanicu Tijengung, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Kina pregovara sa relevantnim stranama o ovom pitanju. Aktivno se pripremamo za rad na obuci stranih astronauta", rekao je Đi.

Nakon završetka Tijengunga, Kina će nastaviti da sarađuje sa stranim zemljama i regionima koji su posvećeni mirnom korišćenju svemira kako bi izveli više zajedničkih projekata, rekao je on.

Kina je, dodao je, takođe ponudila stranim naučnicima da koriste stanicu za unapređenje svojih istraživanja.

Šef svemirske agencije Hao Čun ranije je rekao da je njegova agencija potpisala sporazume sa Kancelarijom UN za svemirska pitanja o saradnji svemirskih stanica, pozivajući naučnike iz cijelog svijeta da podnesu svoje istraživačke predloge za eksperimente na kineskoj stanici.

Prema projektantima s Kineske akademije za svemirsku tehnologiju, Tijengung je sposoban da se poveže sa svemirskim letilicama drugih nacija koje imaju isti dizajn otvora kao onaj koji koristi kineska svemirska stanica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније