Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

28. 11. 2022. 18:49 >> 18:59

OKONČANA OPSADA

Devet osoba poginulo u opsadi hotela u Somaliji

Somalijske snage sigurnosti upale su u hotel u glavnom gradu i okončali opsadu militanata Al Šababa (Al Shabaab)nakon jednodnevne bitke u kojoj je ubijeno najmanje devet osoba, saopštila je policija.

Pucnjava se čula iz unutrašnjosti zgrade dok su se specijalne snage borile protiv militanata više od 12 sati nakon što je islamistička grupa upala u zgradu u centru Mogadiša.

Hotel Villa Rays, kojeg zovu i Villa Rose je popularan među vladinim zvaničnicima i kako piše BBC, nekoliko ministara je spašeno iz njega.

Najmanje jedan ministar je povrijeđen, dok je drugi, kako navode, preživio napad.

Napad je naglasio stalnu sposobnost militanata saveznika Al Kaide da izvedu smrtonosne napade, čak i dok vlada predsjednika Hassana Sheika Mohamuda vrši ofanzivu protiv njih.

"Operacija u hotelu Rosa je završena", rekao je glasnogovornik policije Sadik Aden Ali, prenosi Reuters.

Ali je rekao da su militanti ubili osam civila, a kasnije je dodao da je jedan vojnik takođe poginuo u opsadi hotela.

"Teroristi su ubili devet ljudi, uključujući jednog vojnika," rekao je glasnogovornik.

Pet vojnika je također ranjeno u pucnjavi, rekao je, dodajući da je šest boraca Al Šababa učestvovalo u napadu na hotel.

"Jedan se raznio, a petoricu su ubile snage sigurnosti", rekao je Ali i dodao da je spašeno 60 civila.

Al-Šabab na arapskom znači Mladi. Pojavili su se kao radikalno omladinsko krilo sada nepostojeće Unije islamskih sudova Somalije, koja je kontrolirala Mogadišu 2006., prije nego što su ga etiopske snage istjerale.

Brojni su izvještaji o stranim džihadistima koji odlaze u Somaliju kako bi pomogli Al-Šababu, iz susjednih zemalja, kao i iz SAD-a i Europe.

Velika Britanija i SAD su grupu označili kao terorističku skupina, a vjeruje se da ima između 7.000 i 9.000 boraca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније