Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

24. 11. 2022. 20:26 >> 20:24

U JEKU MUNDIJALA

Katar se uzdržao od glasanja protiv Irana u UN-u

U jeku Svjetskog fudbalskog prvenstva, Katar zemlja domaćin i sam kritikovan zbog pitanja poštovanja ljudskih prava, danas se uzdržao od glasanja protiv nasilja na protestima u Iranu, tokom sjednice Savjeta UN za ljudska prava.

Katar, članica Savjeta sa sjedištem u Ženevi, uzdržao se od glasanja o uspostavljanju međunarodne istrage kako bi se rasvijetlila represija iranskih vlasti prema protestima koji dva mjeseca traju širom zemlje.

Rezolucija kojom se osuđuju iranske vlasti i poziva na prikupljanje dokaza o zloupotrebama u cilju krivičnog gonjenja odgovornih, usvojena je sa 25 glasova za i šest protiv, a 16 zemalja je bilo uzdržano.

Katar ima jedno od 13 azijsko-pacifičkih mjesta u Savjetu, pošto ga je izabrala Generalna skupština UN na trogodišnji mandat od 2022-2024.

Posljednjih godina Doha i Teheran održavaju jake političke veze koje su u suprotnosti sa lošim odnosima Irana sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U pripremama za Svjetsko prvenstvo dominirala je zabrinutost zbog tretmana Katara prema radnicima migrantima, ženama i zajednici LGBT.

Nekoliko fudbalskih timova je od tada simbolično protestovalo protiv zakona u Kataru gdje je homoseksualnost nezakonita.

Među državama čiji timovi učestvuju na Mudijalu, za rezoluciju su glasali Argentina, Velika Britanija (Engleska, Vels), Francuska, Njemačka, Japan, Meksiko, Holandija, Poljska, Južna Koreja i SAD.

Kataru su se u taboru uzdržanih pridružili Brazil, Kamerun i Senegal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније