Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

22. 11. 2022. 17:44 >> 17:42

OŠTRA OGRANIČENjA

Antikovid mjere Kine mogle bi da se odraze na globalnu ekonomsku aktivnost

Oštra ograničenja koja su kineske vlasti uvele zbog novog talasa korona virusa podstakla su strahovanja da bi mogla negativno da utiču na globalnu ekonomsku aktivnost.

Vlasti Kine su saopštile da su u protekle tri nedjelje registrovale više od 253.000 novih infekcija korona virusom, uz rast dnevnog prosjeka broja novozaraženih, čime se povećava pritisak na zvaničnike koji pokušavaju da smanje ekonomsku štetu ublažavanjem mjera zbog kojih su milioni ljudi zatvoreni u svojim domovima.

Vladajuća Komunistička partija Kine obećala je nedavno da će smanjiti poremećaje nastale usljed njene strategije "nula kovida" tako što će kontrole učiniti fleksibilnijim.

Međutim, najnoviji talas epidemije dovodi u pitanje taj stav, pošto je naveo velike gradove, uključujući Peking, da "zaključaju" naseljene četvrti i da zatvore prodavnice i kancelarije, dok je fabrikama naređeno da izoluju radnike od spoljnih kontakata.

To je podstaklo strahovanja da bi znatno smanjenje kineskih poslovnih aktivnosti moglo da nanese štetu globalnoj trgovini, koja je i sada slaba.

Prošlonedjeljni prosjek od 22.200 novih infekcija duplo je veći u odnosu na prethodnu nedjelju, navode vlasti.

Iako je broj novozaraženih u Kini manji nego u SAD i drugim velikim zemljama, kineske vlasti ne odustaju od politike "nula kovida", koja podrazumijeva izolaciju svake zaražene osobe, dok druge vlade ublažavaju restriktivne mjere i pokušavaju da žive sa virusom.

Kineske vlasti su danas prijavile da je u prethodna 24 časa registrovano 28.127 novih infekcija, od kojih su 25.902 osobe bez simptoma. Gotovo jedna trećina novozaraženih, 9.022, je u provinciji Guangdong, središtu izvozno orijentisane proizvodnje.

Kina je najveći svjetski trgovac i glavno tržište za njene azijske susjede. Slabost potrošačke ili fabričke tražnje može da našteti globalnim proizvođačima nafte i drugih sirovina, kompjuterskih čipova i drugih industrijskih komponenti, hrane i robe široke potrošnje. Ograničenja koja ometaju aktivnosti u kineskim lukama mogu da poremete globalnu trgovinu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније