Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

10. 11. 2022. 06:51   >>  08:13 2

DARMANOVIĆ ZA TVCG

Uobičajeno da američki predsjednici gube međuizbore

Rezultat međuizbora ("midterm") za američki Kongres, guvernere i državne tužioce neka je vrsta pobjede demokrata, ali ne zato što su dobili, već zato što nijesu izgubili, ocijenio je profesor i bivši šef crnogorske diplomatije Srđan Damjanović. On je u emisiji "Fokus", na Televiziji Crne Gore (TVCG), kazao da je uobičajeno da američki predsjednici gube "midterm" izbore.

Darmanović je dodao da je bila "previše zagušujuća buka republikanaca".

"Od svih predsjednika u 21. vijeku samo je Džordž Buš, odnosno njegova stranka, uspio da osvoji Kongres u međuizborima. Predsjednici gube međuizbore to je uobičajeno, ali su američke institucije otporne", naveo je on. 

Profesor je podsjetio da su demokrate i 2018. odnijele pobjedu na međuizborima, pa je izgubili 2020. godine

"Demokrate su sada spremne da prihvate da Bajden nije bio uspješan u unutrašnjoj politici, da ima svega 41 odsto podršku..."

Damjanović je naveo i da je Donald Tramp podržao oko 300 kandidata, te da oni uglavnom negiraju rezultate izbora, ali i da mnogi nijesu dobili protiv demokrata.

"Tramp je pokušao da Ameriku dovede do stanja da rezultat nije ono što birači glasaju. Kada to uvedete u sistem, onda je to razarajuće za institucije, a birači su to ovog puta odbacili", ocijenio je sagovornik TVCG. 

Rezultati "midterm" izbora još se utvrđuju, ali kontrola nad Kongresom još visi u vazduhu, s obzirom da republikanci nisu uspjeli da pokrenu "crveni talas" kakav su najavljivali, i da ta kontrola zavisi od rezultata tri izborne trke koji još nisu proglašeni, a to su trke za senatorska mjesta u saveznim američkim državama Džordžija, Nevada i Arizona, javljaju svjetski mediji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније