Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ BETA ]

06. 10. 2022. 21:59 >> 21:59

SLEDEĆE NEDJELjE

Rusija traži tajno glasanje u UN o osudi njene aneksije djelova Ukrajine

Rusija je pozvala na tajno glasanje sledeće nedelje o rezoluciji koju podržava Zapad i koja bi osudila njen "pokušaj nelegalne aneksije" dijela četiri ukrajinska regiona i zahtijevala da Moskva odmah poništi svoje postupke.

Rusija se očigledno nada da će dobiti veću podršku od 193 države u Generalnoj skupštini ako njihovi glasovi ne budu javni.

Rusija je stavila veto na pravno obavezujuću rezoluciju Savjeta bezbjednosti od 30. septembra da osudi referendume o aneksiji u četiri ukrajinska regiona kao nezakonite, proglasi ih nevažećim i apeluje na sve države da ne ih priznaju.

SAD i Albanija, koje su sponzorisale rezoluciju, obećale su da će to pitanje iznijeti svim članicama UN u Generalnoj skupštini, gdje nema veta, ali rezolucije nisu pravno obavezujuće.

Generalna skupština je najavila da će se njena vanredna specijalna sednica o Ukrajini nastaviti u ponedeljak popodne, kada će biti predstavljen nacrt rezolucije.

Diplomate su saopštile da očekuju da se govori zemalja članica nastave u utorak, a glasanje o rezoluciji verovatno u srijedu.

Glasanje o rezolucijama u svjetskom tijelu je tradicionalno javno i osvijetljeno svetlima različitih boja na velikoj tabli na kojoj je ime svake zemlje.

Međutim, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je u pismu na šest stranica svim ostalim ambasadorima u UN rekao da je pravni savjetnik UN potvrdio da Generalna skupština može da koristi tajno glasanje „u donošenju odluka“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније