Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

02. 10. 2022. 17:01 >> 17:02
2

DžIMI KARTER

Najstariji živi bivši predsjednik SAD proslavio 98. rođendan

Džimi Karter, najstariji živi bivši američki predsjednik, u subotu je napunio 98 godina.

Karter je rođendan proveo kod kuće sa svojom porodicom, rekao je portparol centra Karter, a prenio CNN.

Centar Karter će prirediti niz virtuelnih događaja za proslavu rođendana i ostavštine bivšeg predsjednika, a javnost se poziva da mu pošalje virtuelnu rođendansku poruku putem njegove neprofitne organizacije.

Karter je postao najstariji živi predsjednik SAD u istoriji nakon smrti Džordža Buša starijeg, koji je umro krajem 2018. u 94. godini.

Poslednjih godina nije bio previše u javnosti zbog pandemije koronavirusa, ali je nastavio da govori o rizicima za demokratije širom svijeta, što je njegova dugogodišnja misija.

Bio je uzgajivač kikirikija i poručnik američke mornarice pre nego što je otišao u politiku, a na kraju je služio jedan mandat kao guverner Džordžije i kao predsjednik SAD od 1977. do 1981. godine.
Bivši demokratski predsjednik naširoko je cenjen zbog svog zalaganja za ljudska prava. Njegovo posredovanje u sporazumu iz Kamp Dejvida sa egipatskim predsjednikom Anvarom Sadatom i izraelskim premijerom Menahemom Beginom 1978. i dalje je glavni dio njegove ostavštine.

Nakon predsjedničkog mandata, Karter se više posvetio ljudskim pravima i zajedno sa suprugom Rosalin osnovao Centar Karter, u nadi da će unaprijediti mir i zdravlje u svijetu.

Centar Karter je godinama radio na unapređenju demokratije praćenjem izbora u inostranstvu i borbom protiv bolesti u zemljama u razvoju. Sam Karter bio je dugogodišnji volonter za Habitat for Humanity.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2002. godine za svoja nastojanja da podstakne mir širom svijeta.

Carter je pobijedio rak mozga 2015. godine, ali se suočio sa nizom zdravstvenih problema 2019. pa je posledično bio podvrgnut operaciji, kako bi se uklonio pritisak na njegov mozak. Od tada se oporavio, ali njegovi zdravstveni problemi su ga naterali da odustane od svoje decenijama duge tradicije podučavanja u nedeljnoj školi u Baptističkoj crkvi u rodnom Plejnsu u Džordžiji.

Rosalin Karter je u avgustu proslavila 95. rođendan.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније