Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

26. 09. 2022. 22:19   >>  22:26 1

REDEFINISANA PRAVA

Kuba na referendumu odobrila istopolne brakove

Stanovnici Kube odobrili su na referendumu novi porodični zakon kojim se omogućava sklapanje istopolnih brakova i usvajanje djece istopolnim partnerima, saopštili su zvaničnici u Havani.

Zakonom, koji ima više od 400 članova, redefinisana su i prava djece i njihovih roditelja, a reforme su naišle na neuobičajeno snažan, otvoren otpor sve jačeg klerikalnog pokreta na komunističkoj Kubi, kao i dijela stanovništva, uprkos opsežnoj vladinoj kampanji u korist zakonskih rješenja, uključujući snažnu medijsku kampanju i hiljade informativnih sastanaka sa građanima širom ove ostrvske zemlje.

Kako je izjavila predsjednica Nacionalnog izbornog savjeta Alina Balseiro Gutjeres, za prihvatanje zakona glasalo je 66,9 odsto građana koji su izašli na referendum, dok je 33,1 odsto bilo protiv, a ostalo je da se prebroje glasovi u još nekoliko mjesta.

Izbori na Kubi, na kojima ne smije učestvovati nijedna druga stranka sem vladajuće Komunističke, rutinski dovodi do izbornih pobjeda sa podrškom većom od 90 odsto, što je bio slučaj i sa izmjenama Ustava iz 2019. godine.

Zakonom se odobravaju surogatsko materinstvo, šira prava za babe i djede u pogledu njihove unučadi, zaštita starih lica i mjere protiv rodno zasnovanog nasilja.

Prethodno je novi porodični zakon usvojila kubanska Narodna skupština, poslije višegodišnje debate.

Jedna od ključnih promoterki reformi je Marijela Kastro, direktorka Nacionalnog centra za seksualno obrazovanje. Ona je ćerka bivšeg predsjednika Kube Raula Kastra i nećaka njegovog brata, vođe kubanske revolucije Fidela.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније