Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

21. 09. 2022. 18:02 >> 17:59

BORELj

"Putin dovodi u opasnost svjetski mir"

Mir u svijetu je doveden u opasnost odlukama ruskog predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji rezervista i prijetnjama o upotrebi nuklearnog oružja, upozorio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Putinove objave o fiktivnim referendumima, đelimičnoj mobilizaciji i o nuklearnom ucjenjivanju predstavljaju ozbiljnu eskalaciju", napisao je Borel u tviter poruci.

"Prijetiti sa nuklearnim oružjem je neprihvatljivo i predstavlja stvarnu opasnost za sve", rekao je on i dodao da međunarodna zajednica treba da se ujedini i spriječi takve akcije.

"Svjetski mir je u opasnosti", upozorio je Borel.

Prije toga je Borelov portparol Peter Stano rekao da će najnovije inicijative ruskog vođe imati "posljedice" i da su zemlje članice EU već imale koordinacioni sastanak na margini Generalne skupštine UN. Nije naveo detalje sastanka rekavši da su oni povjerljivi.

EU je već usvojila šest rundi ekonomskih sankcija protiv Rusije, ali tenzije su se pojavile među zemljama članicama pošto je Mađarska rekla da se protivi novim evropskim mjerama. Za sankcije je potrebno jednoglasno odlučivanje u EU.

"Okupirane teritorije dio su Ukrajine koja ima sva prava da tu povrati svoj autoritet i EU je spremna da nastavi svoju podršku u vojnom domenu", dodao je Stano.

Zemlje EU treba da se izjasne o izdvajanju novih sredstava za nastavak vojne pomoći Ukrajini. EU je već izdvojila 2,5 milijardi eura u okviru evropskog fonda za mir, fond kojim upravljaju vlade van zajedničkog budžeta, a nova tranša treba da bude 500 miliona eura, navodi Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније