Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З.

18. 09. 2022. 09:25 >> 09:22
1

REFORMA BILA NEOPHODNA

Makronova stranka promijenila ime

Republika u pokretu, politički pokret francuskog predsjednika Emanuela Makrona, u subotu je zvanično promijenio naziv u Preporod.

Pokret je Makron osnovao godinu prije nego što je osvojio prvi predsjednički mandat 2017. i bila mu je osnovni instrument za osvajanje drugog mandata ove godine.

Kako njen osnivač nema pravo na treći mandat, Republika u pokretu (LREM) mora se korjenito reformisati i pretvoriti u klasičnu stranku koja će zahvatiti širi sloj birača, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Stranački delegati su na kongresu u Parizu 17. septembra uveče odlučili da će se stranka ubuduće zvati Preporod.

"Bez jedinstva prevladaće ekstremi", poručio im je Makron koji će biti počasni predsjednik stranke.

Makron je u maju na predsjedničkim izborima u Francuskoj drugom krugu pobijedio čelnicu krajnje desnice Marin Le Pen, koja je osvojila 41 odsto glasova.

Mjesec poslije, međutim, njegova je stranka izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније