Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina business ]

25. 08. 2022. 12:40 >> 12:37

BERZANSKI INDEKSI

Vol Strit porastao nakon tri dana pada

Berzanski indeksi na Vol Stritu u srijedu su blago porasli, nakon tri dana pada, najviše zahvaljujući rastu energetskog sektora, no trgovalo se oprezno uoči konferencije centralnih bankara u Jackson Hole-u.

Dow Jones ojačao je 0,18 odsto na 32.969 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 odsto na 4.140 poena, a Nasdaq indeks 0,41 odsto na 12.431 bod.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše u energetskom, 1,2 odsto, prenosi Hina.

Rast tržišta zahvaljuje se tehničkoj korekciji cijena dionica, nakon pada tri dana zaredom, ali i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

No, trgovalo se oprezno, jer danas počinje konferencija centralnih bankara u Jackson Hole-u. S najvećim nestrpljenjem očekuje se govor predsjednika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jeromea Powella, u petak.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od marta podigao kamate za 2,25 procentnih poena, a niko ne sumnja da će ih dodatno povećati i u septembru.

Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,5 ili 0,75 procentnih poena.

Ulagači će pažljivo pratiti Powellove komentare o inflaciji, kamatama i situaciji u ekonomiji.

„Tržište čeka više informacija o najvažnijim stvarima, a to su inflacija i Fed-ov tempo povećanja kamata”, rekao je portfelj menadžer u firmi Globalt Investments, Tom Martin.

Nedavno su podaci pokazali da je inflacija u julu blago pala s najviših vrijednosti u 40 godina, pa su se ulagači ponadali da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u podizanju kamata.

No, niz čelnika Feda upozorio je da treba još puno toga učiniti kako bi se suzbila inflacija.

A dalje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast privrede, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago pala dva tromjesečja zaredom na kvartalnom nivou.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 odsto od sredine juna. No, čini se da je ljetni oporavak završen, jer su prošle sedmice cijene dionica pale, nakon snažnog rasta četiri sedmice zaredom.

Od početka godine S&P 500 u minusu je oko 13 odsto, a Nasdaq indeks više od 20 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks je oslabio 0,22 odsto na 7.471 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,2 odsto na 13.220 poena, a pariski CAC 0,39 odsto na 6.386 bodova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније