Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Anadolija ]

11. 08. 2022. 21:16 >> 21:13

UPOZORENJE STRUČNJAKA

Vremenske krize mogle bi uzrokovati štetu od više hiljada milijardi eura

Energetska kriza je beznačajna u odnosu na posljedice klimatskih promjena, jer vremenske krize, upozoravaju stručnjaci, mogle bi da uzrokuju štetu od više hiljada milijardi eura.

Čelnik Evropske svemirske agencije (ESA) Jozef Ahbaher upozorio je da bi ekonomske posljedice toplotnih talasa i jakih suša mogle zasjeniti evropsku energetsku krizu, zbog čega je, prema njegovim riječima, neophodna hitna akcija protiv klimatskih promjena.

"Danas smo veoma zabrinuti zbog energetske krize, i to s pravom. Ali ova kriza je beznačajna u poređenju sa posljedicama klimatskih promjena, koje su mnogo veće i s kojima se treba pozabaviti zaista, jako brzo", rekao je Ahbaher za Rojters.

On je rekao da uzastopni toplotni talasi, uz šumske požare, isušivanje rijeka i porast temperature prema podacima iz svemira, pokazuju da klimatski uticaji nesumnjivo utiču na poljoprivredu i druge ekonomske sektore.

U prvoj polovini ove godine u Francuskoj je izgorjelo više od 57.200 hektara zemlje, što je šest puta više od prosjeka za cijelu godinu do sada.

U Španiji je jul bio najtopliji mjesec od najmanje 1961. godine, dok je Velika Britanija ponovo izdala upozorenje na ekstremne vrućine nakon julskog rekorda od preko 40 stepeni Celzijusa.

Posljednjih sedmica, mreža satelita za posmatranje Kopernikus Sentinel-3 zabilježila je ekstremne površinske temperature koje su dostigle preko 45 stepeni Celzijusa u Velikoj Britaniji, preko 50 stepeni Celzijusa u Francuskoj i čak preko 60 stepeni Celzijusa u Španiji.

"Izgleda prilično loše. Vidjeli smo ekstreme koje do sada nismo vidjeli", rezimirao je ovogodišnje događaje Ahbaher.

U stvarnosti, cijeli ekosistem se mijenja vrlo, vrlo brzo i mnogo brže nego što su naučnici očekivali do prije nekoliko godina, upozorio je i objasnio da je kombinacija suša, požara i intenziteta oluja vidljiv znak klimatskih promjena.

Uz izraženije promjene temperature, vjetrovi također postaju jači i izazivaju jače oluje.

"Tajfuni su mnogo jači nego što su bili u pogledu brzine vjetra, a time i štete", rekao je Ahbaher, koji takođe odgovara skepticima o klimatskim promjenama koji tvrde da se to uvijek događalo.

"Naravno da smo uvijek imali vremenske fluktuacije, ali nikada u ovim razmjerima do sada. Nema sumnje da je to zbog klimatskih promjena", istakao je.

Takođe je odbacio tvrdnje kritičara da borba protiv klimatskih promjena zahtijeva mnogo novca i da je zbog toga najteže pogodila siromašne zemlje. Ahbaher odbacuje ove optužbe i upozorava da bi ovogodišnje vremenske krize mogle prouzrokovati štetu od više hiljada milijardi eura ako se ne obaziremo na upozorenja koja su nam data ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније