Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Klix.ba ]

03. 08. 2022. 17:11 >> 17:08

NAKON UBISTVA ZAVAHIRIJA

Tri su glavna kandidata za novog vođu Al-Kaide

Ubistvo vođe Al-Kaide, Ajmana al Zavahirija najveći je udarac koji je ta teroristička organizacija doživjela od ubistva Osame bin Ladena 2011. godine. Prema očekivanjima tri su naizglednija kandidata za novog vođu.

Jedan od izglednijih kandidata je Said al-Adel, bivši pripadnik egipatskih specijalnih snaga i visoko rangirani član organizacije. SAD su raspisale nagradu od 10 miliona dolara za informacije o njemu.

Al-Adel je bio osumnjičen za učešće u atentatu na egipatskog predsjednika Anvara Sadata 1981. godine i napustio je Egipat 1988. godine kako bi se pridružio borbi protiv Sovjetskog saveza u Avganistanu, prenosi France 24.

Učestvovao je u planiranju napada na američke ambasade u Najrobiju i Dar as Salamu, i uspostavio trening centre u Sudanu, Pakistanu i Avganistanu.

Nakon ubistva Osame bin Ladena bio je zadužen za vođenje organizacije do izbora novog vođe.

Jezid Mebarek, poznat kao Abu Ubajdah Jusuf al-Anabi, od 2020. godine je vođa islamskog Magreba. Njegovog prethodnika na ooj poziciji ubile su francuske snage.

Ranije je vodio medijske operacije za Al Kaidu islamskog Magreba i 2013. godine je pozvao na napade na francuske interese, nakon što je Pariz poslao vojsku da ugasi pobunu u Maliju.

Mebarek ima 53 godine i veteran je građanskog rata u Alžiru. Ipak, kako prenose agencije, njegov problem bi mogao biti to što organizacija koju trenutno vodi gubi tlo pred novim grupama koje su se javile u regiji Sahela, ali i manjak harizme.

Abd Al Rahman Al-Maghrebi je marokanskog porijekla, prije nego što je otputovao u Avganistan gdje je vodio Al-Kaidino medijsko krilo studirao je softversko programiranje u Njemačkoj.

Oženjen je kćerkom ubijenog lidera Al-Kaide Zavahirija, a dokumenti otkriveni prilikom ubistva Osame bin Ladena otkrili su da je bio jedna od nada organizacije. Obavljao je i dužnost generalnog menadžera u Avganistanu i Pakistanu, prenosi France 24.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније