Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

03. 08. 2022. 15:14   >>  15:11

IZ AFRIKE

Indija planira da u svoje nacionalne parkove vrati izumrle geparde

Nakon što je prije više od pola vijeka gepard izumro na njenoj teritoriji, Indija planira da sljedeće nedjelje najbržu kopnenu životinju na svijetu dovede iz Afrike u svoj veliki nacionalni park, piše (BBC).

Ovo je prvi put da se veliki mesožder premješta sa jednog kontinenta na drugi i pušta u divljinu.

Najmanje 16 geparda dolazi u Indiju iz Južne Afrike i Namibije, gdje živi oko trećina od ukupno 7.000 geparda na svijetu. Više od polovine svjetske populacije geparda nalazi se u ove dvije države i Bocvani.

U Južnoj Africi mali broj geparda koji je u opadanju slobodno luta i živi u nezaštićenim područjima, veća populacija stabilnog broja živi u velikim nacionalnim parkovima a ostatak u manjim zaštićenim rezervatima koji su u privatnom posjedu.

Velike mačke, među kojima je šest ženki, su mlade, u najboljem dobu za razmnožavanje i potpuno sposobne da samostalno prežive.

Južnoafrički gepardi se sada nalaze u veterinarskoj ustanovi u Roibergu, rezervatu divljih životinja Finda u Zululendu i u Namibiji gdje su testirani na niz bolesti i vakcinisani protiv najmanje šest.

Gepardi će do Indije morati da izdrže dug let teretnim avionom od Johanesburga do Delhija, a zatim dalje drumom ili helikopterima do nacionalnog parka Kuno u državi Mađa Pradeš, njihovog novog doma.

Oni će najpre biti u karantinu najmanje mjesec dana u ograđenom kampu u nacionalnom parku Kuno jer su sve mačke sklone da se pješke vrate kući odakle su došle.

Nakon toga, gepardi će biti pušteni u neograđeni nacionalni park veličine 115.000 hektara.

Za pet do šest godina Indija planira da uveze 50 do 60 geparda i premjesti ih rezervate i parkove širom zemlje.

Stručnjaci kažu da je ovo ključni eksperiment sa ciljem očuvanju geparda i da je premještanje velike mačke u Indiju hrabar korak u smislu očuvanja koji je neophodan ako se želi imati neka šansa za spašavanje vrste od izumiranja. U Iranu je u divljini ostalo samo oko 12 azijskih geparda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније