Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tamara Ivanković, TVCG ]

02. 07. 2022. 07:58 >> 07:55

TOKOM PREDSJEDAVANJA EU

Pune ruke posla za Češku u narednih šest mjeseci

Rat u Ukrajini, energetska kriza, klimatske promjene i samit evropskih država, to su prioriteti češkog predsjedavanja Savjetu Evropske unije. Na vrhu agende biće i integracije Zapadnog Balkana.

Pune ruke posla za Češku u narednih šest mjeseci. Zvanični Prag svjestan je u kojoj mjeri je njegov učinak na čelu Evropske unije determinisan ruskom agresijom i njenim uticajem na Uniju i svijet.

"Moramo se baviti ključnim pitanjima kao što su posljedice ruske agresije na Ukrajinu, pomoć toj zemlji i poslijeratnoj rekonstrukciji. Ključno je ojačati energetsku i sigurnost EU i poboljšati otpornost njenih demokratskih institucija. Tvrde, takođe da će u vrhu liste prioriteta biti i proširenjena ZB", kazao je premijer Češke Petr Fijala.

Janina Hrebičkova, ambasadorka Češke u Crnoj Gori, to i potvrđuje, ali ističe da taj proces zavisi i od nas – ne samo od vladajućih struktura, već od cjelokupnog društva.

"Zato što civilno društvo i uloga civilnog društva i medija je vrlo, vrlo bitna u tome da se ispoštuju i da se implementiraju sve reforme koje su vrlo bitne", poručila je ambasadorka Češke u CG Janina Hrebičkova.

Češka je prijateljska zemlja Crnoj Gori, ističe Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta i dodaje da možemo puno očekivati od njenog predsjedavanja. 

Češka već ima fokus na Crnu Goru i ona je ta zemlja koja već odavno zagovara da je Crna Gora dobar primjer i u sklopu toga se nadati da već u julu i u toku ljeta imamo određene konkretne aktivnosti Češke prema Crnoj Gori kada je u pitanju promocija procesa EU integracija.

Naš sagovornik smatra da razloga za optimizam ima, alii da se nada da će sa svoje strane Vlada Crne Gore uraditi domaći zadatak i dati mogućnost i argumente češkom predsjedavanju da promoviše našu zemlju.

Inače, ovo je drugi put da Češka predsjedava Savjetu EU za 18 godina članstva te zemlje u Uniji. Rotirajuće predsjedavanje preuzela je od Francuske i na kraju godine predaće ga Švedskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније